Edmund Wilson: To the Finland Station
Edmund Wilsons idehistoriske verk fra 1940 om revolusjonær politikk og utviklingen av sosialistisk tenkning fra den franske revolusjon frem til den russiske revolusjon har undertittelen "A study in the writing and acting of history", og et underliggnde gjennomgangstema er hvilken rolle ideologi kan spille i historieskrivning, og hvordan historien kan brukes som råmateriale i konstruksjonen av ideologiske teorier. Boken er en klassiker og bør leses av enhver som interesserer seg for sosialisme. Så god er den faktisk.
Wilson starter med en lengre gjennomgang av den franske historikeren Jules Michelets verker. Han fortsetter med de franske og angelsaksiske premarxistiske sosialistene, som Saint Simon, Proudhon, Fourier og Owen, før han går videre til til utgangspunktet for den moderne sosialismen - Karl Marx. Wilson bruker mye plass på utviklingen av Marx' tenkning og de intellektuelle forutsetningene for denne, spesielt den hegelianske tradisjonen. Det må også nevnes at forfatteren legger for dagen det sviktende epistemolgiske grunnlaget for Marx' analyser, og i så måte er boken en grundig avkledning av det marxistiske prosjekt.
I siste del av boken er det den russiske marxistiske tradisjonen som står i fokus, både den bolsjevikiske og den mensjevikiske. Lenins tilpasning av den marxistiske teorien til russiske forhold var en av de mest skjebnesvangre politiske teoridannelsene i en ideologisk fruktbar periode som la premissene for det som, med Eric Hobsbawms uttrykk, gjerne blir kalt "det korte 20. århundret". Som tittelen antyder slutter Wilsons fremstilling rett før Lenins maktovertagelse i 1917.
Kommentarer
Legg inn en kommentar