Gå til hovedinnhold

Spørsmål inn - svar ut!

 


Vi tar en ny spørsmålsrunde nå som våren endelig har begynt å kjærtegne vårt værbitte land med varmere vinder og et løfte om vår. 


Spørsmål: Hva er Würmstuggu-redaksjonens yndlingsfrukt?

- Sigrid Lydersen, Askim


Svar: Banan og pære.


Spørsmål: Hva synes dere om plast som brødemballasje? Jeg blir skuffet hver gang jeg er i brøddisken på dagligvaren og der disse nymotens gjennomsiktige plastposene. Jeg skjønner bare ikke poenget. Det forringer brødets konsistens, og det virker billig. Hva er galt med de gammeldagse papirposene? 

- Jostein Knut Benkow, Jessheim


Svar: Vi synes du generaliserer her. En plastpose er ikke bare en plastpose. De siste 50 år har det vært en rivende teknologisk utvikling i plastposeindustrien. Idag produseres det et utall spesialiserte varianter av dette praktiske og hygieniske hverdagsproduktet. Det sies faktisk at noen brødposer ivaretar brødets behov bedre enn de mest eksklusive paporposene.


Spørsmål: Hva tenker dere om demokratiets fremtid? Er den alminnelige borger moden for det ansvaret det innebærer å ha en stemme når det gjelder hvem som skal ta politiske avgjørelser på vegne av nasjonen? Bør ikke slik makt være forbeholdt spesialister som er forhåndsgodkjent av jurister og byråkrati? Er demokratiets dager talte?

- Øyvind Wiig-Nguyen, Sarpsborg


Svar: Som talerør for det oplyste Borgerskab føler vi oss inhabile til å uttale oss om saken.  


Spørsmål: Hva består den kvinnelige mystikk i?

- Kate Wassersteiner, Harestua


Svar: Neimen om vi vet. Og hva betyr egentlig «kvinnelig»?


Spørsmål: Vi er en gjeng sprelske «gutter» i vår beste alder som titt og ofte diskuterer Würmstuggu når vi fra tid til annen møtes. Vi setter særlig pris på «Mediekritikkspalta» og skulle gjerne sett mer av den. Kan dere ikke få denne «Mediekritiker’n til å skrive litt oftere?

- Janus Hansen, Torgeir «Knuser’n» Segelbakk, Didrik Fleischmann, Kai Westad og Frans-Erik Smith, Elverum


Svar: «Mediekritiker’n» er en opptatt mann med mange ild i luften. Vi er redd han ikke har tid til å skrive mer enn de spaltene vi publiserer.


Spørsmål: Når går «dag» over til «kveld», og «kveld» over til «natt»? På forhånt takk for svar.

- Ole-Vidkun Teigen, Lakselv


Svar: Det kommer an på så mange faktorer av både objektiv og subjektiv art at vi umulig kan gi noe fullgodt svar her og nå. Kanskje vi kommer tilbake til saken senere.


Spørsmål: Hvorfor har dere ikke skrevet noe om bortgangen til den folkekjære og samtidig «classy» skuespilleren Richard Chamberlain ennå?

- Trysil curlingforening, Trysil


Svar: Vi har dessverre ikke hatt tid. Men vi kan forsikre dere om at vi kjenner på savnet.


Spørsmål: Vil Würmstuggu-redaksjonen by på «Påskenøtter» i år også?

Heidi Trollvik, Vikersund


Svar: Det er foreløbig uavklart. De får vente og se.


Spørsmål: Er striptease kultur? Og i så fall, hvor i det kulturelle hierarkiet befinner denne underholdningsformen seg?

- Molok Lindström, Sauda


Svar: Et sted mellom skisport og ballett.


Spørsmål: Hva forbindere dere med ordet «sanselig»? 

- Eidsmark frimerkeklubb V/formann Sigurd Næss


Svar: Et adjektiv.


Vi takker leserne for spørsmål. Send oss gjerne flere. Adressen finner De i telefonkatalogen.

Würmstuggu-redaksjonen


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Bokomtale: Neger og hvit

  Clay Allison: Neger og hvit Jaer Forlag, 1979 Selv om slaveriet i de amerikanske sørstatene ble opphevet i 1865, var det fortsatt mye som stod i veien for reell likhet mellom hvite og svarte innbyggere når det gjaldt økonomiske, juridiske og politiske rettigheter i tiårene frem mot århundreskiftet, ja helt frem til midten av 1900-tallet. Formell og uformell rasesegregering forble normen, og etter at den føderale okkupasjonsmakten trakk seg ut, etablerte de hvite elitene raskt et politisk hegemoni i de tidligere slavestatene. De farvede innbyggerne kunne ikke lenger kjøpes og selges som varer, men de ble fortsatt nektet fulle borgerrettigheter, og rasisme dannet utgangspunktet for mye av lovgivningen på delstatsnivå. Selv om mange skjønnlitterære forfattere har skrevet om rasespørsmålet i sørstatene i de siste tiårene av det 19. århundre, har temaet kun i begrenset grad vært behandlet i westernlitteraturen, i alle fall i genrens storhetstid som masseunderholdning.  Derfor ble...