Landskap med vindturbinar
Thor Magnus Tangerås
Samlaget, 2024
Når jeg leser nye, norske diktsamlingger, blir jeg ofte sittende og klø meg i skjegget mens jeg spør: Har forfatteren noe overhodet på hjertet? Er det noe han ønsker å si? Ofte blir det veldig kryptisk og mer lek med språk, enn formidling, som jo burde være enhver litterær forms primære funksjon.
Men dette gjelder ikke alle. Thor Magnus Tangerås er et eksempel. I Landskap med vindturbinar er han veldig klar på hva han ønsker å formidle. Han har nemlig forfattet en diktsamling som i sin helhet handler om de negative sidene ved vindmølleutbyggingen som har foregått de siste årene. Han gjør rede for farene for fuglelivet og hvordan landskap og vegetasjon endres av det store inngrepet i naturen en vindmølle er. Ja, alt i denne boken handler om vindmøller. Og det bør ikke en diksamling, for da blir den utrolig døll. Variasjon må til. Og når forfatteren bare hamrer løs med sitt syn på saken gjennom hele boken (riktignok med en leken og tidvis vellykket tilnærming til språk og form og vidstrakt bruk av referanser til (eller i mange tilfeller skamløse lån og appropriasjon fra) Percy Bysshe Shelley, Arne Garborg, Ivar Aasen, Eddadiktningen samt Rolf Jacobsen, selvfølgelig) som ikke imponerer lesere som setter pris på det formale i lyrikken), blir det en utfordring å komme seg gjennom denne over middels tykke diktsamlingen.
Kanskje Tangerås har tenkt at budskapet hans er videre, at naturverntemaet bare et eksempel, kanskje bare et bilde på, en form for radikal konservatisme som ser med misnøye på forandring generelt, og desuten tillegger naturen en overnaturlig verdi? Det er nok av sakrale elementer i tekstene, blant annet adskillige referanser til kirkelige tradisjoner og kristent trosliv. Eller kanskje vi, med Cervantes in mente, kan lese boken som en ironisk kommentar om å «kjempe mot vindmøller», altså at bokens ytre budskap står diametral motsetning til dens underliggende budskap. Hvem vet? Men jeg tviler. Jeg mistenker at målet med boken er å skape forståelse for naturnvernere som er motstandere av vindkraft, og dermed skape et større press for å stagge vindmølleutbyggingen. Jeg anbefaler ikke denne boken. 329 kroner er disse 130 sidene i hvert fall ikke verdt.
Kommentarer
Legg inn en kommentar