Idag er det nøjagtigt 468 Aar siden Ignatius av Loyola, Grundlæggeren av Jesu Selskab, bedre kendt som Jesuiterordenen, døde af malaria i Rom. Ignatius blev født ind i en adelig Familie i Baskerland i 1491 og tjente Øvrigheden som Soldat fra han var sytten Aar og frem til 1521, da han havde en sterk religiøs Oplevelse som fik ham til at omvurdere sit tidligere Liv og vie sit Liv til Christi Efterfølgelse.
Efter en Tid bestemte han sig saagar for at uddanne sig til Theolog og træde ind i de gejstliges Rækker. I 1534 afgav Ignatius og et knippe Compagnoner, de klassiske Munkeløftene om Fattigdom, Kyskhed og Lydighed, men de gik ikke ind i en Munkeorden. Tanken var nemlig at oprette en helt ny Orden. I 1539 skrev Ignatius Reglene til den nye Ordenen. Godkendelsen fra paven lod vente paa sig, men 27. september 1540 kom Godkendelsen fra Pave Paul III. Jesu Selskab var et faktum.
Udover den almindelige Præstetjeneste viet Jesuitterordenen sin Virksomhed til Mission og Undervisning. Adskillige Udsendinger med Tilhørighed i Ordenen har siden det sekstende Aarhundrede spredt det Christne Budskab til alle Verdenshjørner. Her maa det understreges at vi taler om den Romersk Catholske Christendom, ikke den Protestantiske, der just paa denne Tid hadde faat stor Udbredelse i Europa. Denne var kættersk efter Ignatius’ Opfatning.
For Paven var Jesuiterordenen var et hendig vaaben under Modreformationen, Offensiven mod det Protestantiske Kætteri som kom igang efter Trisdntiner-Koncilet i 1545. I 1700’erne skabte Tvivl rundt Jesuiternes Loyalitet, særlig deres «Cadaver-Diciplin» vis á vis Paven, en dyb Skepsis til Ordenen blandt de herskende Klasser i Europa, og i 1773 ble Jesu Selskab nedlagt af Pave Cleens XIV. Den blev genoprettet i 1814, det samme Aar som de Norske Grundlovsfædre forbød dens Adgang til Riget. Ikke før i 1956 blev det Norske Forbudet mod Jesuiterordenen ophævet. Det har gaaet op og ned med Jesuiterne gennem det sidste halve Aartusind. De har været ivrige Papister hele vejen, men nogen egen Pave kunde de ikke skryde av før Pave Frans besteg Peters Stol i 2013. Saa kan man alltids undres paa hvad Ignatius af Loyola vilde sagt om den progressive Paven fra Argentina om han fremdeles hadde været blandt de Levende.
Billedet ovenfor, der Ignatius kan beskues i et særligt sakralt Øieblik, er malt af Peter Paul Rubens, en af Modreformationens fremste Kunstnere. Om De haver Interesse for at læse Ignatius’ Selvbiografi, kan De læse den her.
Kommentarer
Legg inn en kommentar