Gå til hovedinnhold

Fra Würmstuggus postkasse: Er det norske demokratiet i fare?

 



Vi har mottatt et brev fra et oppvakt samboerpar fra vår nordligste landsdel. De setter ord på noe mange går og tenker på i disse dager. Utover ortografiske feil og bannskap (som i seg selv er herlig, men upassende for akkurat denne publikasjonen) gjengir vi brevet i uavkortet form. Dette er «reine ord for penga», som de sier.


Kjære Würmstuggu

Vi er et modent samboerpar fra Salangen som, foruten å gå turer i naturen og slappe av på sofaen, bruker mye av vår tid på å orientere oss i den aldri hvilende nyhetsstrømmen fra inn- og utland. Selv om vi har en særlig intreresse for vår egen landsdel, er det ikke fritt for at vi følger med på amerikansk politikk med mer enn et halvt øye. 


Den siste tiden har vi lagt merke til at de norske medienes dekning av valgkampen «over there» har vært påfallende kritisk til sittende president Joe Biden. Det er visst ikke måte på hvor kritisk man skal være til at han stiller til valg til høsten. Vet man ikke hvilket parti han representerer? Partiet hans heter faktisk Det demokratiske parti, og sist vi sjekket er demokrati også styreformen her i Norge. Derfor opplever vi det som illojalt å kritisere mannen som representerer demoratiet i USA. Å omtale Trump, som altså representerer Det republikanske parti, som en likeverdig kandidat til presidentvervet virker på oss som en halvveis tilslutning til de antidemokratiske kreftene i Amerika. 



I dag merket vi oss også at Fpu-formann Simen Velle uttaler til Aftenposten at han mener at faren Trump representerer for det amerikanske demokratiet, er «en smule overdrevet». Hallo! sier vi da. Vet han ikke at hvis Trump vinner valget til høsten, vil USA ikke lenger ha en demokratisk president. De vil ha en republikansk president. Men Velle går enda lenger: På den sosiale plattformen «Instagram» har han tilkjennegitt at han ville stemt på Trumpvis han hadde bodd i USA. Det er helt sinnssykt å melde, synes vi. 



Etter vårt syn har både pressen og politikerne Norge et ansvar for å opprettholde demokratiet som styreform. Det innebærer blant annet solidaritet med demokrater i andre land. Derfor synes vi denne stadige hakkingen på Biden og alle spekulasjonene rundt hans mentale kapasitet i de norske mediene er en form for landsforræderi. Det samme gjelder selvfølgelig når en norsk politiker i et demokratisk politisk system sier at han støtter en antidemokratisk presidentkandidat. Med dette synet er han ganske enkelt ikke skikket til å delta i norsk politikk. Han setter det norske demokratiet i fare. 


Det jeg lurer på er: Bør vi sende et varsel til PST, eller bør vi rett og slett troppe opp på politistasjonen og anmelde Velle og de Biden-kritiske redaktørene for grunnlovsstridig, antidemokratisk agitasjon? Vi vet det er ytringsfrihet her i landet, men det finnes da grenser. Hvis dette får fortsette, kommer det norske demokratiet til å gå under. Steike! 


Gunda Nilsen og Tom-Hugo Brattlie

Salangen


Würmstuggu svarer: 


Takk for brev. Vi foreslår at dere gjør begge deler. Sånn for å være på den sikre siden. Det er skremmende hvor fort den antidemokratiske retorikken har vunnet innpass i den norske mediediskursen. Vi håper det norske kommentariatet snart avfinner seg med at Biden faktisk er demokratenes kandidat, og at Simen Velle innser hvor umusikalske hans uttalelser er. Her er det beste å legge seg flat og kanskje be om å bli midlertidig ekskludert fra partiet. Vi tipset Eivind Trædal og noen andre internettkjenninger om saken og ba dem gjøre «sin greie» på sosiale medier. Vi håper de leverer.


Kommentarer

  1. Jeg er forvirret. Jeg håper det er forsøk på humor. Hvis ikke ønsker jeg Gunda og Tom-Hugo lykke til videre.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da