Würmstuggus populære matspalte «Spisestuggu» vekker sterke følelser blant leserne. Det er ingen tvil om at spalten har vist seg å ha en sterk penetrativ kraft i de kulinarisk bevisste kjøkkenmiljøene rundt om i landet. På godt og vondt, må vi vel tilføye med et avdempet sukk.
Den siste tiden har vi nemlig mottatt en mengde brev der avsenderne prøver å irettesete oss med hensyn både ingrediensene og fremgangsmåtene vi anbefaler. Nå senest var det de to måtene å tilberede «ramen» på som vakte mest engsjement. Noen mente at «den enkle metoden», altså å helle kokt vann over ingrediensene, «kun benyttes av noksagter av lavere byrd», og derfor diskvalifiserer bruken av navnet «ramen» på det ferdige produktet. Andre igjen hevdet hårdnakket at den motsatte metoden, som altså innebærer å helle ingrediensene i det kokende vannet, er en utdatert metode som de teknologisk fremskredne japanerne sluttet med for flere tiår siden. Etter hva vi forstår innebærer denne kritikken et spark til det kontinentale østasiatiske kjøkken, der vannkokeren fortsatt ikke er like utbredt. Mange japanere anser visstnok denne kjøkkentradisjonen som primitiv og teknologisk utdatert. Vi er kjent med begge disse synspunktene fra før og valgte derfor å inkludere begge. Vi tar altså ikke selvkritikk.
Vi har også mottatt kritikk for vår oppskrift på retten «brødskive med ost». Særlig vår insistering på at selve brødskiven skal være usynlig og helt dekket av ost hvis den beskues rett ovenfra i rett vinkel, har provosert mange. «Kan dette forsvares med tanke på dagens ostepris?» spør en innsender. En annen sier at vi «nedvurderer brødets verdi, både som smaksopplevelse og ernæringskilde» når vi setter opp dette idealet. Vi avviser begge innvendingene. Det er ikke bare osten som er blitt dyrere den siste tiden. Brød har også steget betraktelig i pris. Og brødets plass i retten er like viktig selv om osten dekker brødet. Vi har ikke sagt noe om osteskivenes tykkelse. En brødskive som er helt dekket av løvtynne osteskiver inneholder ikke mer ost enn en som har en tykk osteskive på midten.
Artiklene våre om de italienske rettene «spaghetti med tomatsaus» og «pizza» har stort sett fått god tilbakemelding. Det er ingen tvil om at det oplyste Borgerskab setter pris på mat fra middelhavslandene. Men vi har merket en påtagelig mengde lesere har etterlyst oppskriften på den tradisjonsrike Lørenskog-pizzaen. Det er ikke umulig at vi vil vie en fremtidig «Spisestuggu» til denne populære retten. Vi vil jo tekkes våre lesere.
Har De ris eller ros til «Spisestuggu», eller en annen av våre faste spalter, for den saks skyld, er det bare å sende et brev eller postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar