Det siste århundret har verden blitt mindre. Ikke i fysisk forstand, selvfølgelig, men gjennom stadig raskere transport- og kommunikasjonslinjer som ikke bare har skapt mer menneskelig kontakt på tvers av landegrenser og veldige verdenshav, men også har gjort det mulig, selv for oss nordmenn, å få førstehånds erfaring med eksotiske mattradisjoner fra de fjerneste himmelstrøk. Ja, enkelte byer i vårt langstrakte land har til og med egne restauranter som tilbyr mat andre verdensdeler.
Ber jeg Dem tenke på mat fra det fjerne østen, er det ikke sannsynlig at det første som entrer Deres sinn, er den tradisjonsrike kinesisk-japanske retten «ramen». Denne velsmakende nuddelsuppen har for mange blitt selve symbolet på det orientalske kjøkken. Visst er det orientalske kjøkken fremmedartet, og de metoder og råvarer som brukes for å frembringe dets aromatiske retter, kan synes både kompliserte og utilgjengelige for norske husmødre. Men er «ramen» egentlig så vanskelig å lage? Vi vil påstå at de fleste husmødre vil klare å lage denne retten uten store problemer. Råvarene er nemlig lett tilgjengelige de fleste steder i landet, og det kreves ikke mye spesialutstyr.
De trenger:
En pakke ramen
Vann.
Kok cirka 4 desiliter vann i en kasserolle. Når vannet har nådd 100 grader, vil det begynne å boble. De bør være forsiktig med å berøre vannet når det har nådd denne tilstanden, for det kan være smertefullt om huden kommer i direkte kontakt med kokende vann.
Når vannet har kokt opp, kan De åpne pakken med de tørkede råvarene. En slik pakke inneholder normalt en porsjon hvetebaserte (eller i noen tilfeller ris- eller bønnebaserte) nudler. I tillegg vil de også finne en liten pakke suppebase. I noen tilfeller vil det også være en pakke krydret olje eller til og med en liten pose med tørkede grønnsaker eller krydder og urter. Et særlig krydder som ofte følger med, er et tørket og malt pulver av chilifrukten. Dette er meget sterkt, så vær forsiktig!
Ha nudlene og alt det andre innholdet i «ramen»-pakken i vannet og la det hele koke i om lag to minutter. Men vær bevisst på at at koketiden kan variere med nudlenes tykkelse. Tykke nudler trenger lengre koketid enn tynne nudler. Er nudlene tynne, kan det være like greit å bruke den enkle metoden: Ha de tørkede «ramen»-ingrediensene rett i en dyp tallerken og hell kokt vann over. (Her kan du like gjerne bruke vannkoker som kasserolle.) La det stå et par minutter, gjerne tildekket, og vips! Så har De en ferdig porsjon «ramen» klar for avnytning. Så er det bare å finne frem spisepinnene og slurpe i seg den orientalske suppen.
Bon apetit!
Kommentarer
Legg inn en kommentar