Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Ramen

 


Det siste århundret har verden blitt mindre. Ikke i fysisk forstand, selvfølgelig, men gjennom stadig raskere transport- og kommunikasjonslinjer som ikke bare har skapt mer menneskelig kontakt på tvers av landegrenser og veldige verdenshav, men også har gjort det mulig, selv for oss nordmenn, å få førstehånds erfaring med eksotiske mattradisjoner fra de fjerneste himmelstrøk. Ja, enkelte byer i vårt langstrakte land har til og med egne restauranter som tilbyr mat andre verdensdeler. 


Ber jeg Dem tenke på mat fra det fjerne østen, er det ikke sannsynlig at det første som entrer Deres sinn, er den tradisjonsrike kinesisk-japanske retten «ramen». Denne velsmakende nuddelsuppen har for mange blitt selve symbolet på det orientalske kjøkken. Visst er det orientalske kjøkken fremmedartet, og de metoder og råvarer som brukes for å frembringe dets aromatiske retter, kan synes både kompliserte og utilgjengelige for norske husmødre. Men er «ramen» egentlig så vanskelig å lage? Vi vil påstå at de fleste husmødre vil klare å lage denne retten uten store problemer. Råvarene er nemlig lett tilgjengelige de fleste steder i landet, og det kreves ikke mye spesialutstyr. 


De trenger: 


En pakke ramen

Vann.


Kok cirka 4 desiliter vann i en kasserolle. Når vannet har nådd 100 grader, vil det begynne å boble. De bør være forsiktig med å berøre vannet når det har nådd denne tilstanden, for det kan være smertefullt om huden kommer i direkte kontakt med kokende vann. 


Når vannet har kokt opp, kan De åpne pakken med de tørkede råvarene. En slik pakke inneholder normalt en porsjon hvetebaserte (eller i noen tilfeller ris- eller bønnebaserte) nudler. I tillegg vil de også finne en liten pakke suppebase. I noen tilfeller vil det også være en pakke krydret olje eller til og med en liten pose med tørkede grønnsaker eller krydder og urter. Et særlig krydder som ofte følger med, er et tørket og malt pulver av chilifrukten. Dette er meget sterkt, så vær forsiktig! 


Ha nudlene og alt det andre innholdet i «ramen»-pakken i vannet og la det hele koke i om lag to minutter. Men vær bevisst på at at koketiden kan variere med nudlenes tykkelse. Tykke nudler trenger lengre koketid enn tynne nudler. Er nudlene tynne, kan det være like greit å bruke den enkle metoden: Ha de tørkede «ramen»-ingrediensene rett i en dyp tallerken og hell kokt vann over. (Her kan du like gjerne bruke vannkoker som kasserolle.) La det stå et par minutter, gjerne tildekket, og vips! Så har De en ferdig porsjon «ramen» klar for avnytning. Så er det bare å finne frem spisepinnene og slurpe i seg den orientalske suppen. 


Bon apetit!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Varg Vikernes har ordet

  BOKOMTALE AV ESPEN D To Hell And Back Again Varg Vikernes 2025 I dag forbinder de fleste hardrock med koselige skallede bamser med skjegg og tatoveringer. Men hvis vi går tilbake til det tidlige 90-tallet, var det annerledes. Da var hardrockerne farlige, og den farligste av dem alle var Varg Vikernes aka Greven.  I 1994 ble han dømt for overlagt drap og flere kirkebranner. 31 år senere har Vikernes satt seg ned og skrevet sine memoarer. Akkurat slik musikeren Vikernes gjorde alt selv med enmannsbandet sitt Burzum, har han også gjort alt selv med denne boken. Skrevet selv, lest korrektur selv, ikke alltid med like stort hell, og gitt ut boken selv. Det har blitt en koloss av en bok med sine nesten 700 sider. Opprinnelig er boken skrevet som fem forskjellige bøker, men i år er altså alle bøkene samlet og gitt ut til den hyggelige prisen av 300 kroner. De fem delene er 1: «My Black Metal Story» der Vikernes skriver om hvordan han begynte med metall-musikk og hvordan kretse...