Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Ramen

 


Det siste århundret har verden blitt mindre. Ikke i fysisk forstand, selvfølgelig, men gjennom stadig raskere transport- og kommunikasjonslinjer som ikke bare har skapt mer menneskelig kontakt på tvers av landegrenser og veldige verdenshav, men også har gjort det mulig, selv for oss nordmenn, å få førstehånds erfaring med eksotiske mattradisjoner fra de fjerneste himmelstrøk. Ja, enkelte byer i vårt langstrakte land har til og med egne restauranter som tilbyr mat andre verdensdeler. 


Ber jeg Dem tenke på mat fra det fjerne østen, er det ikke sannsynlig at det første som entrer Deres sinn, er den tradisjonsrike kinesisk-japanske retten «ramen». Denne velsmakende nuddelsuppen har for mange blitt selve symbolet på det orientalske kjøkken. Visst er det orientalske kjøkken fremmedartet, og de metoder og råvarer som brukes for å frembringe dets aromatiske retter, kan synes både kompliserte og utilgjengelige for norske husmødre. Men er «ramen» egentlig så vanskelig å lage? Vi vil påstå at de fleste husmødre vil klare å lage denne retten uten store problemer. Råvarene er nemlig lett tilgjengelige de fleste steder i landet, og det kreves ikke mye spesialutstyr. 


De trenger: 


En pakke ramen

Vann.


Kok cirka 4 desiliter vann i en kasserolle. Når vannet har nådd 100 grader, vil det begynne å boble. De bør være forsiktig med å berøre vannet når det har nådd denne tilstanden, for det kan være smertefullt om huden kommer i direkte kontakt med kokende vann. 


Når vannet har kokt opp, kan De åpne pakken med de tørkede råvarene. En slik pakke inneholder normalt en porsjon hvetebaserte (eller i noen tilfeller ris- eller bønnebaserte) nudler. I tillegg vil de også finne en liten pakke suppebase. I noen tilfeller vil det også være en pakke krydret olje eller til og med en liten pose med tørkede grønnsaker eller krydder og urter. Et særlig krydder som ofte følger med, er et tørket og malt pulver av chilifrukten. Dette er meget sterkt, så vær forsiktig! 


Ha nudlene og alt det andre innholdet i «ramen»-pakken i vannet og la det hele koke i om lag to minutter. Men vær bevisst på at at koketiden kan variere med nudlenes tykkelse. Tykke nudler trenger lengre koketid enn tynne nudler. Er nudlene tynne, kan det være like greit å bruke den enkle metoden: Ha de tørkede «ramen»-ingrediensene rett i en dyp tallerken og hell kokt vann over. (Her kan du like gjerne bruke vannkoker som kasserolle.) La det stå et par minutter, gjerne tildekket, og vips! Så har De en ferdig porsjon «ramen» klar for avnytning. Så er det bare å finne frem spisepinnene og slurpe i seg den orientalske suppen. 


Bon apetit!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Varg Vikernes har ordet

  BOKOMTALE AV ESPEN D To Hell And Back Again Varg Vikernes 2025 I dag forbinder de fleste hardrock med koselige skallede bamser med skjegg og tatoveringer. Men hvis vi går tilbake til det tidlige 90-tallet, var det annerledes. Da var hardrockerne farlige, og den farligste av dem alle var Varg Vikernes aka Greven.  I 1994 ble han dømt for overlagt drap og flere kirkebranner. 31 år senere har Vikernes satt seg ned og skrevet sine memoarer. Akkurat slik musikeren Vikernes gjorde alt selv med enmannsbandet sitt Burzum, har han også gjort alt selv med denne boken. Skrevet selv, lest korrektur selv, ikke alltid med like stort hell, og gitt ut boken selv. Det har blitt en koloss av en bok med sine nesten 700 sider. Opprinnelig er boken skrevet som fem forskjellige bøker, men i år er altså alle bøkene samlet og gitt ut til den hyggelige prisen av 300 kroner. De fem delene er 1: «My Black Metal Story» der Vikernes skriver om hvordan han begynte med metall-musikk og hvordan kretse...

20 spådommer for 2025

  Akkurat som i fjor har vi tatt i bruk våre klarsynte evner og skuet inn i krystallkulen for å se hva den kan fortelle oss om det kommende året. Her er våre spådommer for 2025: 1. Sykefraværet i Norge går ned. 2. Donald Trump forbyr all politisk opposisjon og oppløser kongressen på ubestemt tid. 3. Ukraina vinner en overbevisende seier over Russland og gjenoppretter sine gamle grenser. (Med forbehold om at det kan skje allerede før nyttår.) 4. Arbeiderpartiet blir landets største parti i stortingsvalget i september, og den populære partilederen Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister.  5. Det norske langrennslandslaget møter uventet sterk konkurranse i verdenscup og VM. 6. Dagbladet publiserer ikke en eneste nakenspa-reportasje. 7. Offentlig pengebruk går ned i Norge. 8. En rekke øygrupper i Asia og Oseania blir ubeboelige etter at isen på Nordpolen smelter. 9. Det blir fred i Midtøsten.  10. Etter valget i oktober får Elfenbenskysten sin førs...

Bokomtale: Nettforgiftning

  Nettforgiftning Siw Aduvill og Didrik Søderlind Humanist Forlag, 2025 De siste årene har Würmstuggu skrevet en god del om fenomenet woke. Denne våren har vi publisert anmeldelser av to ferske bøker som tar opp temaet med en dybde vi sjelden ser i det offentlige ordskiftet, Wokeisme av Lars Erik Gjerde og Kateterprofetenes opprør av Andreas Hardhaug Olsen. Og i fjor sommer skrev vi om Frank Rossaviks De korrekte fra 2022. Nå er tiden kommet for å ta opp en bok som ser saken fra motsatt synsvinkel. I våres kom boken Nettforgiftning av Siw Aduvill og Didrik Søderlind. Boken, som har undertittelen Å miste noen til radikalisering og konspirasjonsteorier, har en helt annen tilnærming til stoffet og handler for så vidt ikke bare om woke i streng forstand, men også tilstøtende saksområder som klimapolitikk og håndtering av covid-pandemien. Didrik Søderlind er trolig en kjent skikkelse for de fleste av Würmstuggus lesere. Han arbeider som rådgiver for den statsfinansierte ateis...