Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Ramen

 


Det siste århundret har verden blitt mindre. Ikke i fysisk forstand, selvfølgelig, men gjennom stadig raskere transport- og kommunikasjonslinjer som ikke bare har skapt mer menneskelig kontakt på tvers av landegrenser og veldige verdenshav, men også har gjort det mulig, selv for oss nordmenn, å få førstehånds erfaring med eksotiske mattradisjoner fra de fjerneste himmelstrøk. Ja, enkelte byer i vårt langstrakte land har til og med egne restauranter som tilbyr mat andre verdensdeler. 


Ber jeg Dem tenke på mat fra det fjerne østen, er det ikke sannsynlig at det første som entrer Deres sinn, er den tradisjonsrike kinesisk-japanske retten «ramen». Denne velsmakende nuddelsuppen har for mange blitt selve symbolet på det orientalske kjøkken. Visst er det orientalske kjøkken fremmedartet, og de metoder og råvarer som brukes for å frembringe dets aromatiske retter, kan synes både kompliserte og utilgjengelige for norske husmødre. Men er «ramen» egentlig så vanskelig å lage? Vi vil påstå at de fleste husmødre vil klare å lage denne retten uten store problemer. Råvarene er nemlig lett tilgjengelige de fleste steder i landet, og det kreves ikke mye spesialutstyr. 


De trenger: 


En pakke ramen

Vann.


Kok cirka 4 desiliter vann i en kasserolle. Når vannet har nådd 100 grader, vil det begynne å boble. De bør være forsiktig med å berøre vannet når det har nådd denne tilstanden, for det kan være smertefullt om huden kommer i direkte kontakt med kokende vann. 


Når vannet har kokt opp, kan De åpne pakken med de tørkede råvarene. En slik pakke inneholder normalt en porsjon hvetebaserte (eller i noen tilfeller ris- eller bønnebaserte) nudler. I tillegg vil de også finne en liten pakke suppebase. I noen tilfeller vil det også være en pakke krydret olje eller til og med en liten pose med tørkede grønnsaker eller krydder og urter. Et særlig krydder som ofte følger med, er et tørket og malt pulver av chilifrukten. Dette er meget sterkt, så vær forsiktig! 


Ha nudlene og alt det andre innholdet i «ramen»-pakken i vannet og la det hele koke i om lag to minutter. Men vær bevisst på at at koketiden kan variere med nudlenes tykkelse. Tykke nudler trenger lengre koketid enn tynne nudler. Er nudlene tynne, kan det være like greit å bruke den enkle metoden: Ha de tørkede «ramen»-ingrediensene rett i en dyp tallerken og hell kokt vann over. (Her kan du like gjerne bruke vannkoker som kasserolle.) La det stå et par minutter, gjerne tildekket, og vips! Så har De en ferdig porsjon «ramen» klar for avnytning. Så er det bare å finne frem spisepinnene og slurpe i seg den orientalske suppen. 


Bon apetit!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da