Jan Matejko (1838-1893) var en polsk maler som spesialiserte seg på historiske motiver. (Ja, vi har møtt ham tidligere i denne spalten.) Idag, 3. mai, har vi valgt å hente frem hans maleri «Grunnloven av 3. mai, 1791» fra 1891. Bildet viser polens siste konge, Stanisław Augustus, med medlemmer av Sejmen og andre notabiliteter på vei inn i St. Johannes døperens katedral i Warszawa for å formelt vedta den nye grunnloven. Bildet er fullt av politiske kjendiser fra den polske opplysningstiden. Se hvor levende Matejkos scene er!
Dette var den andre moderne grunnloven i historien. Kun amerikanerne var tidligere ute (1789), og den franske grunnloven var fortsatt fire måneder unna. Den polske grunnloven innebar blant annet en styrking av parlamentet og en viss utjevning av politisk og sosial status blant landets innbyggere. Allerede i 1791 ble det erklært at 3. mai skulle være en offentlig høytidsdag.
Dessverre fikk grunnloven kort varighet, for bare fire år senere ble den polske staten oppløst da Preussen, Habsburgerriket og Russland delte det polske territoriet mellom seg. Men grunnloven hadde sterk symbolkraft, og da den polske staten ble gjenopprettet i 1919 ble 3. mai igjen erklært offentlig høytidsdag. De tyske og sovjetiske okkupasjonsmaktene under annen verdenskrig avskaffet feiringen av 3. mai, og det sosialistiske regimet som styrte landet de neste tiårene, var naturlig nok heller ikke begeistret for feiringen. Først i 1990 ble 3. mai som offentlig høytidsdag gjeninnført.
Kommentarer
Legg inn en kommentar