Kim Il-sung: Svar på spørsmål fra utenlandske journalister
Vennskapsforeningen Norge -Korea, 1975
Würmstuggus gjennomlesning av Kim Il-sungs «Svar på spørsmål fra utenlandske journalister ruller videre. Her er fjerde runde:
Det er fortsatt 1965, eller 52 hvis vi skal følge Juche-kalenderen (men det bør vi nok vøre forsiktig med, for den var ikke begynte man ikke å bruke før flerfoldige år senere). Denne gangen er det journalistene Skai Tatsuo og Fuse Michio fra den japanske avisen Nihin Keizai Shimbun, nå kjent som Nikkei, som innhenter visdom fra Den store leder. Det handler om muligheten for gjenforening av Korea i lys av se pågående forhandlingene mellom «marionettregimet» i Sør-Korea og Japan. Kim Il-sung er skeptisk, og roser det kommunistiske og det sosialistiske partiet i Japan for deres motstand mot forhandlingene, for de «tar sikte på å intensivere koloniherredømmet over Sør-Korea og underlegge det både den amerikanske og den japanske imperialismen». Kim gjentar Den demokratiske folkerepublikkens «riktige» holdning: at Korea ikke kan bli gjenforent før «alle fremmede tropper, inkludert USAs imperialistiske aggresjonsarmé, er trukket ut av Sør-Korea». Men på lenge sikt er det all mulig grunn til å se lyst på fremtiden, for Nord-Korea har styrket den materielle garantien for fredelig gjenforening gjennom sine store femganger i byggingen av sosialismen, og «det vaklende marionettregimet» i sør møter sterk motstand i befolkningen. Folket der har nemlig «reist seg til en dynamisk kamp mot USA for å redde nasjonen. Det sør-koreanske folket vil aldri la USA-imperialismen og dens lakeier, som påfører det ubeskrivelige lidelser og hindrer gjenforening, få fare fram som de selv vil». Dessuten vil USA og Japan «aldri kunne hindre at apparatet for kolonistyret i Sør-Korea bryter sammen eller at den koreanske nasjon igjen blir forent».
Vi ser de samme temaene som i de foregående intervjuene og talene. Fremtiden er lys på grunn av folkets motstand mot de ikke-sosialistiske regimene, gjenforening fordrer at USA trekker seg ut, og japanske og amerikanske imperialistiske ambisjoner er kjernen i problemene i Nordøst-Asia.
En liten kommentar om bokens fysiske fremtoning: Den er solid innbundet og har godt trykk på godt, tykt papir. Dette gjør at den er behagelig å lese, og man frykter ikke for at den vil falle fra hverande om man ikke behandler den som et middelaldersk pergamentdokument. Furuset Boktrykkeri gjorde en god jobb med denne trykksaken!
Kommentarer
Legg inn en kommentar