Gå til hovedinnhold

Kim Il-sung og journalistene: Andre runde!

 


Kim Il Sung: Svar på spørsmål fra utenlandske journalister

Vennskapsforeningen Norge- Korea, 1975


Kjære lesere, vi er nå kommet til andre del av vår gjennomlesning av Kim Il-sungs svar på spørsmål fra utenlandske journalister. Først ut er en tale til en tsjekkoslovakisk delegasjon ledet av førstesekretær Gustav Husak holdt i Pyongyang i 1973. 


Husak hadde på dette tidspunktet vært Tsjekkoslovakias leder i litt over fire år. Han hadde vært en lydig vasall under sine russiske herrer og reversert de liberale reformene Alexander Dubcek hadde innført under «Praha-våren».  Tittelen på denne talen er «La oss forhindre en nasjonal splittelse og gjenforene landet». Etter forsikringer om vennskap mellom det koreanske og det tsjekkoslovakiske folk kommer Kim inn på forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. 


Mesteparten av talen er en redegjørelse for hvordan Den demokratiske fokkerepiblikken ser for seg hvordan en gjenforening av landet kan finne sted. Den innebærer blant annet nedrustning, forbud mot våpenimport og utkastelse av anerikanske styrker fra Korea-halvøyas sørlige del. Videre bør det opprettes en koreansk forbundsrepublikk som skal representere det koreanske folk i FN. Ikke særlig realistisk, sier du? Selvfølgelig ikke. Det hadde jo vært litt rart at Seoul skulle kvittet seg med alle forsvarsmidler mot en stat som invaderte dem bare et par tiår tidligere. Men dette er jo ikke ment for utvortes bruk, og innad i den kalde krigens sosialistiske leir var retorikkens rituelle rolle alltid overordnet dens virkelighetsbeskrivende funksjon, og i forlengelse av det, som redskap for aktiv politikk. 


Kim avslutter: «Leve det ubrytelige broderlige vennskapet mellom det koreanske folk og det tsjekkoslovakiske folk! Leve Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti og den sosialistiske republikk Tsjekkoslovakia! Leve den alltid seirende marxismen-leninismens fane!»


Neste kapittel er et (formodentlig skriftlig) intervju fra 1950 der en journalist ved navn M. Manian fra den franske kommunistiske avisen L’humanité intervjuer Den store leder. Intervjuet er interessant ettersom det finner sted bare en måneds tid etter tid Folkerepublikkens overfall på Sør Korea. En morsom detalj er den ikke særlig nøytrale språkføringen. De forente stater omtales nesten konsekvent som «USA-imperialistene» eller «de imperialistiske USA-agressorene» i dette intervjuet - fra både den franske journalisten og Kim. Men det er vel bare naturlig at man legger til 7 til 13 unødvendige stavelser når det tross alt er den store demoniske verdensmakt man omtaler.


Det er også interessant å se hvordan Kim beskriver bakgrunnen for krigen. Initiativet til krigen kom visstnok fra USA, for «den var var nødvendig for å kunne gjennomføre planene om en videre militarisering og fascisering av USA og knytte de nasjoner som er avhengige av USA, enda nærmere USA-imperialistene. Da de folkefiendtlige Syngman Rhee-quislingene utløste krigen, var det for å utføre ordre fra deres amerikanske herrer og for å styrke sin stadig mer vaklende stilling.» Det er kanskje ikke helt i overensstemmelse med hva som virkelig hendte, men i 1950 var det nok en tilstekkelig virkelighetsbeskrivelse for venstreradikale franske sosialister, som jo hadde gjort det til en livsstil å la seg lure av Josef Stalin. Og hva som virkelig hendte er alltid underordnet det som er opportunt å hevde i når diskursen foregår innenfor en marxist-leninistisk ramme.


Følg med videre! 


(Her er første runde.)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da

Et rop om hjelp fra Norges mest sårbare minoritet

  Adolf Hitlers globus. Vi har mottatt et tankevekkende leserbrev fra tre representanter for en av Norges mest sårbare minoriteter. Vi publiserer brevet i sin helhet. Vår første innskytelse etter å ha lest brevet, var å oppfordre til debatt, men ved nærmere ettertanke tror vi det er mer bedre å fraråde debatt av hensyn til innsenderne og den sårbare gruppen de representerer. Derfor skrur vi også av kommentarfeltet på dette innlegget. Kjære Würmstuggu Vi tilhører Norges mest sårbare minoritet.  Dette er vårt rop om hjelp.  Hver dag opplever vi hets og latterliggjøring. Hver dag kjenner vi på omkostningene av leve i utakt med majoritetssamfunnet. Hele kulturen er fiendtlig innstilt mot oss og vår eksistens. Vi anklages for å spre løgner. For å hjernevaske barn. For å være en ideologisk aktivistbevegelse som søker å undergrave sannheten, ja all rasjonalitet overhodet. Bare fordi den sannheten vi ser, ikke korresponderer med majoritetens narrativ. Vi merker det hver dag. Hvordan språ

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n