Gå til hovedinnhold

Kim Il-sung og journalistene: Andre runde!

 


Kim Il Sung: Svar på spørsmål fra utenlandske journalister

Vennskapsforeningen Norge- Korea, 1975


Kjære lesere, vi er nå kommet til andre del av vår gjennomlesning av Kim Il-sungs svar på spørsmål fra utenlandske journalister. Først ut er en tale til en tsjekkoslovakisk delegasjon ledet av førstesekretær Gustav Husak holdt i Pyongyang i 1973. 


Husak hadde på dette tidspunktet vært Tsjekkoslovakias leder i litt over fire år. Han hadde vært en lydig vasall under sine russiske herrer og reversert de liberale reformene Alexander Dubcek hadde innført under «Praha-våren».  Tittelen på denne talen er «La oss forhindre en nasjonal splittelse og gjenforene landet». Etter forsikringer om vennskap mellom det koreanske og det tsjekkoslovakiske folk kommer Kim inn på forholdet mellom Nord- og Sør-Korea. 


Mesteparten av talen er en redegjørelse for hvordan Den demokratiske fokkerepiblikken ser for seg hvordan en gjenforening av landet kan finne sted. Den innebærer blant annet nedrustning, forbud mot våpenimport og utkastelse av anerikanske styrker fra Korea-halvøyas sørlige del. Videre bør det opprettes en koreansk forbundsrepublikk som skal representere det koreanske folk i FN. Ikke særlig realistisk, sier du? Selvfølgelig ikke. Det hadde jo vært litt rart at Seoul skulle kvittet seg med alle forsvarsmidler mot en stat som invaderte dem bare et par tiår tidligere. Men dette er jo ikke ment for utvortes bruk, og innad i den kalde krigens sosialistiske leir var retorikkens rituelle rolle alltid overordnet dens virkelighetsbeskrivende funksjon, og i forlengelse av det, som redskap for aktiv politikk. 


Kim avslutter: «Leve det ubrytelige broderlige vennskapet mellom det koreanske folk og det tsjekkoslovakiske folk! Leve Tsjekkoslovakias Kommunistiske Parti og den sosialistiske republikk Tsjekkoslovakia! Leve den alltid seirende marxismen-leninismens fane!»


Neste kapittel er et (formodentlig skriftlig) intervju fra 1950 der en journalist ved navn M. Manian fra den franske kommunistiske avisen L’humanité intervjuer Den store leder. Intervjuet er interessant ettersom det finner sted bare en måneds tid etter tid Folkerepublikkens overfall på Sør Korea. En morsom detalj er den ikke særlig nøytrale språkføringen. De forente stater omtales nesten konsekvent som «USA-imperialistene» eller «de imperialistiske USA-agressorene» i dette intervjuet - fra både den franske journalisten og Kim. Men det er vel bare naturlig at man legger til 7 til 13 unødvendige stavelser når det tross alt er den store demoniske verdensmakt man omtaler.


Det er også interessant å se hvordan Kim beskriver bakgrunnen for krigen. Initiativet til krigen kom visstnok fra USA, for «den var var nødvendig for å kunne gjennomføre planene om en videre militarisering og fascisering av USA og knytte de nasjoner som er avhengige av USA, enda nærmere USA-imperialistene. Da de folkefiendtlige Syngman Rhee-quislingene utløste krigen, var det for å utføre ordre fra deres amerikanske herrer og for å styrke sin stadig mer vaklende stilling.» Det er kanskje ikke helt i overensstemmelse med hva som virkelig hendte, men i 1950 var det nok en tilstekkelig virkelighetsbeskrivelse for venstreradikale franske sosialister, som jo hadde gjort det til en livsstil å la seg lure av Josef Stalin. Og hva som virkelig hendte er alltid underordnet det som er opportunt å hevde i når diskursen foregår innenfor en marxist-leninistisk ramme.


Følg med videre! 


(Her er første runde.)



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H