Gå til hovedinnhold

Tordenguden i Norge


Thor: Godstorm av Kurt Busiek og Steve Rude ble opprinnelig utgitt som en tre delers miniserie av Marvel i 2001/2002. Nå foreligger det en samleutgave som også inneholder et par "Tales of Asgard"-episoder tegnet av Mike Mignola.

Historien er velskrevet og meget underholdende. I tillegg til de sedvanlige familiekonfliktene med faren Odin og broren Loke, blir Thor her konfrontert med en levende storm som, manipulert av den onde Loke, forsøker å ta livet av ham.

Historien utspiller seg over flere tidsplan. Rammefortellingen er lagt til Vestlandet i år 912. Der møter vi to vikinggutter som får blir fortalt den foreliggende fortellingen av en mystisk vismann. Historien de blir fortalt strekker seg fremover i tid, helt frem til våre dager. Vi møter Thor i aksjon i New York sammen med superheltgruppen Avengers slik de fremstod på 1960-tallet. I tillegg er det et subplot som utspiller seg i Asgard der æsene trues av krigerske troll.

Til slutt kommer vi frem til "nåtiden" der vi møter den norske oljeplattformarbeideren Brom (merkelig navn, forresten) og hans kollegaer og familie. For en norsk leser er det ganske morsomt å lese en historie der såpass mye av handlingen foregår i Norge, selv om hverken Rude eller Busiek later til å ha særlig inngående kjennskap til norsk geografi. Men alt i alt er det en velkomponert historie om familiebånd og generasjonskonflikter.



Likevel er det Steve Rudes tegninger som er the main show her. Han har aldri lagt skjul på at Jack Kirby er en av hans store inspirasjonskilder, og i denne historien er dette veldig tydelig. Når i tillegg Mike Royer, Kirbys beste tusjer, står for tusjingen, grenser det hele opp mot pastisj. Rude har også tidligere lagt seg tett opp til Kirbys tegnestil, kanskje aller tydeligst i X-Men-miniserien "Children of the Atom" og Jimmy Olsen-historien han tegnet for Legends of the DC Universe (forøvrig etter manus av den tidligere Kirby-assistenten Mark Evanier). Men Rude er ingen imitator, det kan alle som kjenner hans utmerkede arbeid på Nexus skrive under på. Han kan sitt håndverk, og hans rene strek og dynamiske komposisjoner gjør denne serien til en fryd for øyet. Steve Rude har også malt noen nydelige omslag som alle er gjengitt i boken.

PS. For de som ikke kjenner til Kurt Busiek, kan jeg nevne at han er forfatteren av Marvels og Astro City, en av de mest interessante superheltseriene de siste 20 årene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...