Gå til hovedinnhold

Tordenguden i Norge


Thor: Godstorm av Kurt Busiek og Steve Rude ble opprinnelig utgitt som en tre delers miniserie av Marvel i 2001/2002. Nå foreligger det en samleutgave som også inneholder et par "Tales of Asgard"-episoder tegnet av Mike Mignola.

Historien er velskrevet og meget underholdende. I tillegg til de sedvanlige familiekonfliktene med faren Odin og broren Loke, blir Thor her konfrontert med en levende storm som, manipulert av den onde Loke, forsøker å ta livet av ham.

Historien utspiller seg over flere tidsplan. Rammefortellingen er lagt til Vestlandet i år 912. Der møter vi to vikinggutter som får blir fortalt den foreliggende fortellingen av en mystisk vismann. Historien de blir fortalt strekker seg fremover i tid, helt frem til våre dager. Vi møter Thor i aksjon i New York sammen med superheltgruppen Avengers slik de fremstod på 1960-tallet. I tillegg er det et subplot som utspiller seg i Asgard der æsene trues av krigerske troll.

Til slutt kommer vi frem til "nåtiden" der vi møter den norske oljeplattformarbeideren Brom (merkelig navn, forresten) og hans kollegaer og familie. For en norsk leser er det ganske morsomt å lese en historie der såpass mye av handlingen foregår i Norge, selv om hverken Rude eller Busiek later til å ha særlig inngående kjennskap til norsk geografi. Men alt i alt er det en velkomponert historie om familiebånd og generasjonskonflikter.Likevel er det Steve Rudes tegninger som er the main show her. Han har aldri lagt skjul på at Jack Kirby er en av hans store inspirasjonskilder, og i denne historien er dette veldig tydelig. Når i tillegg Mike Royer, Kirbys beste tusjer, står for tusjingen, grenser det hele opp mot pastisj. Rude har også tidligere lagt seg tett opp til Kirbys tegnestil, kanskje aller tydeligst i X-Men-miniserien "Children of the Atom" og Jimmy Olsen-historien han tegnet for Legends of the DC Universe (forøvrig etter manus av den tidligere Kirby-assistenten Mark Evanier). Men Rude er ingen imitator, det kan alle som kjenner hans utmerkede arbeid på Nexus skrive under på. Han kan sitt håndverk, og hans rene strek og dynamiske komposisjoner gjør denne serien til en fryd for øyet. Steve Rude har også malt noen nydelige omslag som alle er gjengitt i boken.

PS. For de som ikke kjenner til Kurt Busiek, kan jeg nevne at han er forfatteren av Marvels og Astro City, en av de mest interessante superheltseriene de siste 20 årene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

"Palestinerne burde vært utryddet fra jorden."

Den islamkritiske og proisraelske propagandaorganisasjonen Med Israel For Fred har en aktiv tilstedeværelse på Facebook. På organisasjonens Facebook-side og i gruppen " Nordmenn som støtter Israel " foregår det daglig livlig debatt om aktuelle temaer som opptar norske israelvenner: bibelske profetier om endetiden, muligheten for et renraset stor-Israel, Arbeiderpartiets bånd til nazismen og islam, nyhetsmedienes store antisemittiske/sosialistiske konspirasjon og fremfor alt - hvorvidt det eksisterer palestinere, og om disse menneskene har livets rett.  De fleste har vel etterhvert fått med seg at Facebook-kommentarer regnes som offentlige ytringer, og at dette medfører et redaksjonelt ansvar. Daglig leder Conrad Myrland og hans moderatorer har et svært avslappet forhold til dette. Det skal svært mye til før rasistiske kommentarer blir fjernet. Kanskje ikke så rart egentlig, i og med at organisasjonen ser på det som sin hovedoppgave å forsvare politikken til et