Gå til hovedinnhold

Tordenguden i Norge


Thor: Godstorm av Kurt Busiek og Steve Rude ble opprinnelig utgitt som en tre delers miniserie av Marvel i 2001/2002. Nå foreligger det en samleutgave som også inneholder et par "Tales of Asgard"-episoder tegnet av Mike Mignola.

Historien er velskrevet og meget underholdende. I tillegg til de sedvanlige familiekonfliktene med faren Odin og broren Loke, blir Thor her konfrontert med en levende storm som, manipulert av den onde Loke, forsøker å ta livet av ham.

Historien utspiller seg over flere tidsplan. Rammefortellingen er lagt til Vestlandet i år 912. Der møter vi to vikinggutter som får blir fortalt den foreliggende fortellingen av en mystisk vismann. Historien de blir fortalt strekker seg fremover i tid, helt frem til våre dager. Vi møter Thor i aksjon i New York sammen med superheltgruppen Avengers slik de fremstod på 1960-tallet. I tillegg er det et subplot som utspiller seg i Asgard der æsene trues av krigerske troll.

Til slutt kommer vi frem til "nåtiden" der vi møter den norske oljeplattformarbeideren Brom (merkelig navn, forresten) og hans kollegaer og familie. For en norsk leser er det ganske morsomt å lese en historie der såpass mye av handlingen foregår i Norge, selv om hverken Rude eller Busiek later til å ha særlig inngående kjennskap til norsk geografi. Men alt i alt er det en velkomponert historie om familiebånd og generasjonskonflikter.Likevel er det Steve Rudes tegninger som er the main show her. Han har aldri lagt skjul på at Jack Kirby er en av hans store inspirasjonskilder, og i denne historien er dette veldig tydelig. Når i tillegg Mike Royer, Kirbys beste tusjer, står for tusjingen, grenser det hele opp mot pastisj. Rude har også tidligere lagt seg tett opp til Kirbys tegnestil, kanskje aller tydeligst i X-Men-miniserien "Children of the Atom" og Jimmy Olsen-historien han tegnet for Legends of the DC Universe (forøvrig etter manus av den tidligere Kirby-assistenten Mark Evanier). Men Rude er ingen imitator, det kan alle som kjenner hans utmerkede arbeid på Nexus skrive under på. Han kan sitt håndverk, og hans rene strek og dynamiske komposisjoner gjør denne serien til en fryd for øyet. Steve Rude har også malt noen nydelige omslag som alle er gjengitt i boken.

PS. For de som ikke kjenner til Kurt Busiek, kan jeg nevne at han er forfatteren av Marvels og Astro City, en av de mest interessante superheltseriene de siste 20 årene.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av