"Kree-Skrull War" er en av de klassiske Avengers-historiene fra 1970-årene. Den ble skrevet av Roy Thomas og tegnet av Sal Buscema, Neal Adams og John Buscema. Historien ble opprinnelig publisert i Avengers nr. 89-97 i 1971/72, men jeg har lest den i en samlebok som etter hva jeg kan se først ble utgitt i 2008.
I følge Roy Thomas var inspirasjonskilden til det overordnede plottet Raymond Jones' SF-roman "This Island Earth". Der blir Jorden trukket inn i en intergalaktisk krig mellom rivaliserende utenomjordiske sivilisasjoner. I dette tilfellet er det snakk om Marvels store interstellare imperier Kree og Skrull. Med denne krigen som bakteppe, er denne historien en ganske løst sammensatt samling fortellinger som utspiller seg både på jorden, i verdensrommet og på Kree'ene og Skrullenes hjemplaneter.
Selv om det hele er en typisk kosmisk superheltserie i god gammel Marvel-tradisjon, med alt hva det innebærer av romfart, eksotiske livsformer, fremmede dimensjoner og metafysiske spekulasjoner, har historien også elementer av politisk allegori over seg. Som en klar parallell til senator Joseph McCarthy og hans jakt på kommunister i 1950-årene, presenteres vi for den demagogiske senatoren H. W. Craddock som innleder en heksejakt på utenomjordiske på amerikansk territorium og oppretter en "Alien Activities Commission" som blant annet arrangerer høringer der bl. a. Avengers blir nødt til å fortelle om sin kjennskap til Kree-krigeren Captain Marvel.
Roy Thomas er kjent for å ha et meget nostalgisk forhold til 1940-årenes superhelter, og i et kanskje litt for deus ex machina-preget øyeblikk finner han sitt snitt til å trekke inn noen glemte helter fra tiden da Marvel gikk under navnet Timely.
Det må også nevnes at persongalleriet i denne historien er meget omfattende. Ved siden av superheltene i Avengers møter vi Captain Marvel, Rick Jones, Nick Fury og S.H.I.E.L.D., Black Bolt og flere andre inhumans samt Annihilus og selvfølgelig Super-Skrull.
Nok om historien. Tegningene i de fire første episodene er utført av Sal Buscema. Buscema gjør alltid en profesjonell jobb, selv om han aldri har blitt noen fanfavoritt. Et par av episodene har han også tusjet selv, noe som var uvanlig for ham i denne perioden av karrieren. Buscema er på mange måter en typisk Marvel-tegner som både er influert av Jack Kirby og av de noe "slickere" tegnerne som broren John Buscema.
De neste fire episodene er tegnet av Neal Adams. Adams var på denne tiden den store stjernetegneren innen amerikanske tegneserier. Hans detaljerte og nærmest fotorealistiske tegnestil stod langt unna den dynamiske, men ikke særlig illustrative Kirby-inspirerte stilen som fortsatt var dominerende blant Marvels tegnere på denne tiden. Et visuelt høydepunkt i denne boken er den berømte sekvensen der Ant-Man går inn i androiden Visions kropp. Adams tusjes her av Tom Palmer, som kanskje er mest kjent for sin tusjong over Gene Colan på Tomb of Dracula.
At en god tusjer kan ha mye å si for en tegneseries visuelle fremtoning, blir tydelig i det siste episoden. Tegner er John Buscema, men takket være Palmers tusjing blir ikke kontrasten til Adams tegninger i kapitlet før så stor som en kanskje skulle tro.
Alt i alt er Kree-Skrull War en veltegnet, spennende og gjennomført underholdende superheltserie som har alle de rette ingrediensene: slagsmål, aliens, allegori, action i verdensrommet. Den har selvfølgelig ikke den dybden i personteninger og det språklige raffinementet som man ofte finner i nyere superheltserier, og oppbygningen er noe sprikende. Men man får mye for pengene. Det er mye som skjer i hver episode og Thomas og kompanjongene klarer å sjonglere det veldige persongalleriet på en framifrå måte.
Kommentarer
Legg inn en kommentar