Gå til hovedinnhold

Vovede spørsmål og dristige svar

 


Det er på tide med en ny spørsmålsrunde. Her er et utvalg av innsendte spørsmål som har kommet vår vei den siste måneden. 


Hva er mest effektivt når man skal diskutere et tema med en meningsmotstander - å lytte til hva motdebattanten har å si, og så besvare argumentene på en saklig måte med nyanserte motargumenter som tar hensyn til saksforhold og perspektiver motdebattanten har oversett, eller å kalle vedkommende «pedofile fascist»? 

«Ole», Aksjonsfront for mangfold, inkludering og folkemakt, Åndalsnes


Det kommer an på hva man ønsker å oppnå med diskusjonen.


Hva vil De anbefale den iranske ambassaden å gjøre for å skape støtte i den norske befolkningen for Irans angrep på Israel?

Jon-Tarjei Shirazi, Jørpeland


Det lureste vil sannsynligvis være å erklære enhver kritikk av krigshandlingen som uttrykk for antipersisk rasisme. Eventuelt kan man legge til at det er en form for islamofobi. 


Hei, Würmstuggu! En avisredaktør jeg ikke synes noe særlig om, ble forleden bedt om å holde en tale på et populært offentlig arrangement. Jeg er redd han kommer til å si mye jeg er uenig i. Hva kan jeg gjøre for å hindre ham i å holde talen? 

«Skuffet», Oslo


Det kommer an på. De sparsomme saksopplysningene i spørsmålet ditt gjør det umulig for oss å gi deg et godt svar.  Av og til må man bare godta at man ikke får gjort noe uten å ta i bruk utilbørlige metoder. Og det vil de vel ikke? Det beste er kanskje å ta i bruk sosiale medier for å gi uttrykk over hvor skuffet og provosert du er. Prøv gjerne å kamuflere skuffelsen med ironisering over uttalelser fra denne redaktøren som har provosert deg. Eller kanskje du kan arrestere ham på semantikk og ordvalg? Du vil neppe få hindret ham i å utføre sitt oppdrag, men du får i alle fall demonstrert at du er ham moralsk overlegen - i alle fall overfor dine meningsfeller. Og det er kanskje det viktigste.


Hei. Jeg sendte dere en bokanmeldelse forrige uke. Hvorfor har dere ikke publisert den ennå? Dere lovte å publisere den.

Ingvild K, Trøndelag 


Takk for henvendelsen. Grunnen til at vi ikke har publisert den, er at vi ikke har mottatt noen bokanmeldelse. Du sendte bare et bilde av baksiden av boken. Du vil vel ikke at vi bare skal skrive av baksideteksten på en bok og publisere den under ditt navn? 


Hei. Vi er en ateistforening fra Oslo som har tenkt ut et nytt seremonikonsept vi har tenkt å teste ut på møtene våre. Vi har tenkt å kalle det «kveldsmat». Det går ut på at møtelederen innviterer møtedeltagerne opp til podiet, der vil de får servert en bolle og en glass øl. Alt sammen skal selvfølgelig skje på høytidelig vis. Hva tror dere? Vil boller og øl skape mer samhold i rekkene? 

Oslo Human-Etisk Forbund


Det er verdt et forsøk. Men husk at det blir økte utgifter om dere skal ha servering på alle møtene. Det er kanskje lurt å bruke Spleis for å skaffe midler til innkjøp av boller og øl. Eventuelt kan dere søke om ekstra statsstøtte. 


Halla, Würmstuggu! Jeg har en idé til en ny spalte - «Historiestuggu». I denne spalten kan dere skrive om høyde punkter fra sports historien. Hva med en sak om den første gangen Queens Park Rangers vant 3-1 mot Watford? Eller kanskje dere er mer interissert i en artikkel om medaljefordelingen i det første hopprennet etter ombyggingen av bakken i Planica? Akkurat nå skriver jeg en sak om Belgias første LGBTQIA+ landslagsspiller i land hockey. Bare si ifra hvis dere er interisserte.

Anonym sportsjournalist, Dagbladet


Vi skriver generelt ikke om sport med mindre det er vold eller dop inne i bildet.


Si meg, hva har skjedd med den mannlige skjønnheten? Før i tiden var menn unge, kjekke og velkledde. Til frisøren gikk de jevnlig, og kroppen vedlikeholdt de med trening og et bevisst kosthold. I dag virker de fleste menn gamle og korpulente. Hvor ble det av sensualiteten og forfengeligheten hos det sterke kjønn?

Inga Dobloug-Strand, Fitjar husmorforening


Det er sannelig noe vi i Würmstuggu-redaksjonen også har tenkt mye på. Mannlig forfengelighet ser ut til å være på vikende front i våre dager. Er det noe vi menn skylder våre kvinner, er det vår skjønnhet. Men som enhver naturressurs må den foredles.


Det var spørsmålsrunden for denne gangen. Vi takker innsenderne for interessante spørsmål. Er det noe du lurer på, er det bare å sende oss et spørsmål. Adressen finner du i telefonkatalogen.


Würmstuggu-redaksjonen

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib