Gå til hovedinnhold

Vovede spørsmål og dristige svar

 


Det er på tide med en ny spørsmålsrunde. Her er et utvalg av innsendte spørsmål som har kommet vår vei den siste måneden. 


Hva er mest effektivt når man skal diskutere et tema med en meningsmotstander - å lytte til hva motdebattanten har å si, og så besvare argumentene på en saklig måte med nyanserte motargumenter som tar hensyn til saksforhold og perspektiver motdebattanten har oversett, eller å kalle vedkommende «pedofile fascist»? 

«Ole», Aksjonsfront for mangfold, inkludering og folkemakt, Åndalsnes


Det kommer an på hva man ønsker å oppnå med diskusjonen.


Hva vil De anbefale den iranske ambassaden å gjøre for å skape støtte i den norske befolkningen for Irans angrep på Israel?

Jon-Tarjei Shirazi, Jørpeland


Det lureste vil sannsynligvis være å erklære enhver kritikk av krigshandlingen som uttrykk for antipersisk rasisme. Eventuelt kan man legge til at det er en form for islamofobi. 


Hei, Würmstuggu! En avisredaktør jeg ikke synes noe særlig om, ble forleden bedt om å holde en tale på et populært offentlig arrangement. Jeg er redd han kommer til å si mye jeg er uenig i. Hva kan jeg gjøre for å hindre ham i å holde talen? 

«Skuffet», Oslo


Det kommer an på. De sparsomme saksopplysningene i spørsmålet ditt gjør det umulig for oss å gi deg et godt svar.  Av og til må man bare godta at man ikke får gjort noe uten å ta i bruk utilbørlige metoder. Og det vil de vel ikke? Det beste er kanskje å ta i bruk sosiale medier for å gi uttrykk over hvor skuffet og provosert du er. Prøv gjerne å kamuflere skuffelsen med ironisering over uttalelser fra denne redaktøren som har provosert deg. Eller kanskje du kan arrestere ham på semantikk og ordvalg? Du vil neppe få hindret ham i å utføre sitt oppdrag, men du får i alle fall demonstrert at du er ham moralsk overlegen - i alle fall overfor dine meningsfeller. Og det er kanskje det viktigste.


Hei. Jeg sendte dere en bokanmeldelse forrige uke. Hvorfor har dere ikke publisert den ennå? Dere lovte å publisere den.

Ingvild K, Trøndelag 


Takk for henvendelsen. Grunnen til at vi ikke har publisert den, er at vi ikke har mottatt noen bokanmeldelse. Du sendte bare et bilde av baksiden av boken. Du vil vel ikke at vi bare skal skrive av baksideteksten på en bok og publisere den under ditt navn? 


Hei. Vi er en ateistforening fra Oslo som har tenkt ut et nytt seremonikonsept vi har tenkt å teste ut på møtene våre. Vi har tenkt å kalle det «kveldsmat». Det går ut på at møtelederen innviterer møtedeltagerne opp til podiet, der vil de får servert en bolle og en glass øl. Alt sammen skal selvfølgelig skje på høytidelig vis. Hva tror dere? Vil boller og øl skape mer samhold i rekkene? 

Oslo Human-Etisk Forbund


Det er verdt et forsøk. Men husk at det blir økte utgifter om dere skal ha servering på alle møtene. Det er kanskje lurt å bruke Spleis for å skaffe midler til innkjøp av boller og øl. Eventuelt kan dere søke om ekstra statsstøtte. 


Halla, Würmstuggu! Jeg har en idé til en ny spalte - «Historiestuggu». I denne spalten kan dere skrive om høyde punkter fra sports historien. Hva med en sak om den første gangen Queens Park Rangers vant 3-1 mot Watford? Eller kanskje dere er mer interissert i en artikkel om medaljefordelingen i det første hopprennet etter ombyggingen av bakken i Planica? Akkurat nå skriver jeg en sak om Belgias første LGBTQIA+ landslagsspiller i land hockey. Bare si ifra hvis dere er interisserte.

Anonym sportsjournalist, Dagbladet


Vi skriver generelt ikke om sport med mindre det er vold eller dop inne i bildet.


Si meg, hva har skjedd med den mannlige skjønnheten? Før i tiden var menn unge, kjekke og velkledde. Til frisøren gikk de jevnlig, og kroppen vedlikeholdt de med trening og et bevisst kosthold. I dag virker de fleste menn gamle og korpulente. Hvor ble det av sensualiteten og forfengeligheten hos det sterke kjønn?

Inga Dobloug-Strand, Fitjar husmorforening


Det er sannelig noe vi i Würmstuggu-redaksjonen også har tenkt mye på. Mannlig forfengelighet ser ut til å være på vikende front i våre dager. Er det noe vi menn skylder våre kvinner, er det vår skjønnhet. Men som enhver naturressurs må den foredles.


Det var spørsmålsrunden for denne gangen. Vi takker innsenderne for interessante spørsmål. Er det noe du lurer på, er det bare å sende oss et spørsmål. Adressen finner du i telefonkatalogen.


Würmstuggu-redaksjonen

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...