Gå til hovedinnhold

Nye spalter!

 

Redaksjonens spaltister jobber på spreng.

Würmstuggu har flere faste spalter som nyter stor popularitet blant leserne. I Kunststuggu ser vi på tilårskomne malerier, særlig fra østeuropeiske kunstnere, og i Spisestuggu tilbyr vi matoppskrifter til glede for våre gastronomisk interesserte lesere. Vi er dessuten kjent med at den årlige julekalenderen Julestuggu har blitt en kjent og kjær førjulstradisjon i mange familier. Mange liker også å lese korrespondansen vi mottar i Fra Würmstuggus postkasse samt redaksjonssekretær Myhres betraktninger i Kjappe tanker. Nå har vi bestemt oss for å lansere en rekke nye spalter vi håper vil glede vårt publikum. Disse vil i første omgang være:


Vinylstuggu

Fokuserer på prog- og hardrock utgitt i perioden 1972-1977, like gjerne originalutgaver i god stand som reutgivelser og nye bokssett.


Kebabstuggu

Skal skape gjenkjennelse blant minoritetslesere og gi den etnisk norske, progressive middelklassen med sans for multikulturell rap en følelse av å være med på notene. Skal handle om mat, sjargong, religiøse tradisjoner fra den tredje verden, kommentarfeltkrigere og NAV. Spalten vil bli ført i kebabnorsk målform.


Vestlandsstuggu

Gnål om fjorden, regnvær samt godmodig og tidvis sår harselas over nynorsken som identitetsmarkør og kraft i den norske kulturen. Outsiderperspektiv. Selvbevisst og tidvis selvironisk.


Herrestuggu

I denne spalten vil vi hver fredag presentere et fotografi av et lettkkedd eller utfordrende antrukket redaksjonsmedlem. Skal signalisere at det er helg og dermed tillatt å være litt uhøytidelig. 


Ordstuggu

En løpende oppdatering over hvilke ord som ikke lenger kan brukes, samt ord som kun kan brukes av bestemte demografiske grupper. Ordlisten utarbeides i samband med foreningen Fri og et utvalg organisasjoner for flerkulturell ungdom.


Satirestuggu

Spalten vil gå gjennom og forklare de viktigste vitsene fra ukens Nytt på nytt. Her vil man også presenteres for et utvalg av ukens mest gjentatte vittigheter på de viktigste sosiale medieplattforme.


Dialektstuggu

Her vil vi fokusere på alle de herlige dialektene i landet vårt. Dialekt handler ikke bare om kommunikasjon, men like mye om identitet og tilhørighet. Vi tar sikte på å skrive denne spalten på «kav dialekt», helst av det bredere slaget. Tekstene utarbeides i samråd med redaksjonens kontakter ute i distriktene. Er De klar for å vite hva «karravolin», «sårrådaill» og «ganklæbb» betyr? 


Knivstuggu

Kniven er et av de eldste redskapene i menneskehetens historie. Og den er stadig like populær. I denne spalten kan De lære om dens tallrike bruksområder, fra spikking, treskjæring og sløying av fisk til pengeinnkreving og gjenopprettelse av tapt ære.


Her skal det være noe for enhver smak. Vi ser ikke bort fra at det vil komme enda flere spalter etter hvert, så det er bare å følge med. Vi sier som våre lesere: «Vi tar det på Würm!»



Foto: Flickr


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...