Vi har kommet til nok en merkedag i sosialismens seierrike historie. Idag er det nemlig 70 år siden statssitikkerhetstjenesten i Den tyske demokratiske republikk ble opprettet. Stasi var en organisasjon som hadde som oppgave å beskytte det det arbeidende folk i DDR mot den amerikanske imperialismen og dens håndlangere i Vest-Europa og deres idéer om borgerlig demokrati, liberalisme og kapitalisme. I 40 år holdt de det gående, og etterhvert opparbeidet organisasjonen seg et solid rykte for sin effektivitet og ekspertise.
Den tyske forbundsreplikken, som året i forveien hadde blitt opprettet av de reaksjonære elitene i de amerikansk-, britisk- og franskokkuperte sonene, utgjorde en trussel mot den tyske sosialismen, og det viste seg fort at en formell erklæring av en tysk stat etter folkedemokratisk modell i den østlige sonen ikke var tilstrekkelig for å holde vestlige agenter og folkefiendtlige idéer unna de arbeidende masser. Et hemmelig politi som kunne overvåke og, om nødvendig, undertrykke og eliminere skadelige elementer i befolkningen var nødvendig om sosialismen skulle kunne bygges under Det sosialistiske enhetspartis lederskap.
Den første sjefen for Stasi var Wilhelm Zaisser, men den lederen de fleste forbinder med Stasi, er selvfølgelig Erich Mielke, som ledet Ministeriet for statssikkerhet fra 1957 til 1989. Han var med ved oppstarten av statssikkerhetstjenesten og trakk veksler på sine erfaringer fra sitt opphold i Sovjetunionen på 1930-tallet, da han arbeidet for OGPU, til oppbyggingen av organisasjonen. Ved Mielkes avgang hadde Stasi 91 000 heltidsansatte og 174 000 uformelle informanter. Stasi ble nedlagt 13. januar 1990.
Mielke ble i 1993 dømt til seks års fengsel for drap.
Erich Mielke |
(Würmstuggu-redaksjonen anbefaler leserne å feire dagen med å lese boken Stasiland av Anna Funder eller se filmen Das Leben der Anderen av Florian Henckel von Donnersmarck. Man kan selvfølgelig også bare bake en kake.)
Bilder: Bundesarchiv/Wikimedia Commons
Bra! Den filmen var en tankevekker!
SvarSlett