Gå til hovedinnhold

Fedre og sønner

Tex Willer: Kit Willer i knipe 
av Claudio Nizzi og Rodolfo Torti
Egmont, 2020

Loven er en skjør sak i det ville vesten. Det får Kit Willer erfare da han kommer i skade for å drepe sønnen til en lokal rikmann og risikerer å dingle i enden av et tau, enten etter lov og dom eller etter mobbens ønske. 

Jeg pleier vanligvis å holde meg til det tradisjonelle sort-hvite Tex Willer-heftet, men denne gangen tenkte jeg at det var på tide å teste denne bokserien med nye historier i farver. Kit Willer i knipe (Litt teit tittel, forresten.)er skrevet av Claudio Nizzi og tegnet av Rodolfo Torti. Nizzi er veteran i Tex-sammenheng, men dette er første gang Torti (som for så vidt også er en veteran) prøver seg på vår gulkledde Texas Ranger. Og hvordan er så boken? 

Den er hur bra som helst. Dette er en forholdsvis enkel historie med et visst symmetrisk preg som knapt beveger seg utenfor de klassiske westerntropene. Samtlige karakterer er standardtyper, og situasjonene og settingen er velkjente for enhver leser med et minstemål av kunnskap om vill vest-fiksjon. Ja, vi snakker her om et rent destillat av westerngenrens 150-årige historie, noe som slett ikke er helt typisk for Tex-serien, som alltid har hatt en noe eklektisk tilnærming til genren. Konflikten mellom kapitalkrefter og statsmakt står i sentrum, og på hver side står en far og en sønn. Det er selvfølgelig ingen tvil om det er pøbelveldet eller den legitime makten som går seirende ut, men spenning er det hele veien likevel, og særlig den 30 sider lange shootouten mot slutten er mesterlig koreografert av Nizzi og Torti. 

Rodolfo Tortis tegninger er hakket mer stiliserte enn hva vi er vant med i Tex-sammenheng. Han karikerer og abstraherer der andre går etter realisme. Han har en egen stil som likevel befinner seg innen den søreuropeiske tradisjonen. For dem som er best kjent med den serier fra den engelskspråklige verden, kan han sammenlignes med Mike McMahon, men med et litt mer dempet formspråk. Uansett funker det meget bra. Ingen av sidene er kjedelige, og det er lett å følge handlingen, selv i de scenene hvor det er mange anonyme figurer involvert. Flate, nøkterne farver bidrar til den visuelle og narrative klarheten, og for en som er vant med å lese maksimalistisk farvelagte serier fra De forente stater, er det et fint avbrekk med litt god, gammeldags farvelegging. Omslaget er imidlertid litt for glorete etter min smak.

(La meg bare skyte inn at jeg at jeg foretrekker Tex i sort-hvitt. En av grunnene til det er at fraværet av farver gjør det lettere å tenke seg at Tex faktisk har mer enn én skjorte, og at det bare er en tilfeldighet at han alltid er kledd i gult på omslaget.)

Alt i alt er dette en finfin actionfortelling om makt, rett og blodsbånd som bør appellere til de fleste som setter pris på godt utførte westerntegneserier, og som ikke tar anstøt av italiensk kulturell appropriasjon av amerikansk kultur og historie.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av