Gå til hovedinnhold

Når en blind lurer en blind


Det er første april, og tradisjonen tro er mediene fulle av mer eller mindre morsomme aprilspøker. Som regel er dette harmløse saker som ikke går ut over andre enn dem som lar seg lure. Noe annet er det imidlertid når man bevisst går inn for å ramme en tredjepart.

Conrad Myrland, daglig leder i den høyreradikale, muslimfiendtlige organisasjonen Med Israel For Fred fant like godt at det var en god idé å lage en aprilspøk om Mads Gilbert. Under overskriften Mads Gilbert: – Stans israelsk apartheid mot palestinske fiskere i Dødehavet skriver Myrland at Gilbert er opprørt over at «etter at Israel erobret Vestbredden i 1967 har de ikke gitt noen fiskerilisenser til palestinske fiskere i Dødehavet». «– Et mer åpenbart eksempel på israelsk apartheid og rasisme skal man lete lenge etter, skriver Gilbert på sin Facebook-side mandag 1. april,» skriver Myrland i sin «satiriske» artikkel. Videre oppfordrer han medlemmene av MIFFs Facebook-gruppe Nordmenn som støtter Israel til å gå inn på Gilberts Facebook-side og «forsvare israel i denne saken».

Nå er det vel ingen hemmelighet at Myrland ikke er den skarpeste kniven i skuffen, men han vet godt at i MIFF-sammenheng er han en intellektuell kjempe. Og MIFFerne går selvfølgelig fem på. Jeg har sett gjennom kommentarfeltet på Facebook et par ganger idag, og jeg vil anslå at minst halvparten av de som kommenterer faktisk tror på det som står i artikkelen, selv om den faktisk er merket med «satire» (men den jevne miffer vet vel neppe hva satire er, og dessuten nøyer han seg som regel med å lese overskriften uten å åpne artikkelen). 

Og med det oppnår Myrland akkurat det han ønsker - en stri strøm av hatefulle utfall mot «jødehateren» Gilbert. Dette er en velbrukt metode. Med jevne mellomrom deles gamle Mads Gilbert-saker på MIFFs Facebook-sider, og kommentarfeltet fylles alltid fort opp av hatmeldinger. Ritualet anses formodentlig å ha en mentalhygenisk funksjon.

Det er vanskelig å se hva formålet med aprilspøken er. Ønsker Myrland å gjøre narr av Gilbert eller sine egne medlemmer? Han kan uansett trøste seg med at medlemmene trolig ikke vil oppdage at de blir holdt for narr. Og de som faktisk skjønner at det er en spøk, synes den er god, for «haha, Gilbert er jo så dum og antisemittisk at han sikkert kunne funnet på å si noe så dumt». Her er det altså snakk om mobbehumor de fleste legger av seg på barneskolen. 


Men er det ikke litt oppfinnsomt av Conrad å komme på en slik aprilsnarr, spør du 
kanskje. Nei, han har selvfølglig rappet den herfra.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

"Palestinerne burde vært utryddet fra jorden."

Den islamkritiske og proisraelske propagandaorganisasjonen Med Israel For Fred har en aktiv tilstedeværelse på Facebook. På organisasjonens Facebook-side og i gruppen " Nordmenn som støtter Israel " foregår det daglig livlig debatt om aktuelle temaer som opptar norske israelvenner: bibelske profetier om endetiden, muligheten for et renraset stor-Israel, Arbeiderpartiets bånd til nazismen og islam, nyhetsmedienes store antisemittiske/sosialistiske konspirasjon og fremfor alt - hvorvidt det eksisterer palestinere, og om disse menneskene har livets rett.  De fleste har vel etterhvert fått med seg at Facebook-kommentarer regnes som offentlige ytringer, og at dette medfører et redaksjonelt ansvar. Daglig leder Conrad Myrland og hans moderatorer har et svært avslappet forhold til dette. Det skal svært mye til før rasistiske kommentarer blir fjernet. Kanskje ikke så rart egentlig, i og med at organisasjonen ser på det som sin hovedoppgave å forsvare politikken til et