Gå til hovedinnhold

Når en blind lurer en blind


Det er første april, og tradisjonen tro er mediene fulle av mer eller mindre morsomme aprilspøker. Som regel er dette harmløse saker som ikke går ut over andre enn dem som lar seg lure. Noe annet er det imidlertid når man bevisst går inn for å ramme en tredjepart.

Conrad Myrland, daglig leder i den høyreradikale, muslimfiendtlige organisasjonen Med Israel For Fred fant like godt at det var en god idé å lage en aprilspøk om Mads Gilbert. Under overskriften Mads Gilbert: – Stans israelsk apartheid mot palestinske fiskere i Dødehavet skriver Myrland at Gilbert er opprørt over at «etter at Israel erobret Vestbredden i 1967 har de ikke gitt noen fiskerilisenser til palestinske fiskere i Dødehavet». «– Et mer åpenbart eksempel på israelsk apartheid og rasisme skal man lete lenge etter, skriver Gilbert på sin Facebook-side mandag 1. april,» skriver Myrland i sin «satiriske» artikkel. Videre oppfordrer han medlemmene av MIFFs Facebook-gruppe Nordmenn som støtter Israel til å gå inn på Gilberts Facebook-side og «forsvare israel i denne saken».

Nå er det vel ingen hemmelighet at Myrland ikke er den skarpeste kniven i skuffen, men han vet godt at i MIFF-sammenheng er han en intellektuell kjempe. Og MIFFerne går selvfølgelig fem på. Jeg har sett gjennom kommentarfeltet på Facebook et par ganger idag, og jeg vil anslå at minst halvparten av de som kommenterer faktisk tror på det som står i artikkelen, selv om den faktisk er merket med «satire» (men den jevne miffer vet vel neppe hva satire er, og dessuten nøyer han seg som regel med å lese overskriften uten å åpne artikkelen). 

Og med det oppnår Myrland akkurat det han ønsker - en stri strøm av hatefulle utfall mot «jødehateren» Gilbert. Dette er en velbrukt metode. Med jevne mellomrom deles gamle Mads Gilbert-saker på MIFFs Facebook-sider, og kommentarfeltet fylles alltid fort opp av hatmeldinger. Ritualet anses formodentlig å ha en mentalhygenisk funksjon.

Det er vanskelig å se hva formålet med aprilspøken er. Ønsker Myrland å gjøre narr av Gilbert eller sine egne medlemmer? Han kan uansett trøste seg med at medlemmene trolig ikke vil oppdage at de blir holdt for narr. Og de som faktisk skjønner at det er en spøk, synes den er god, for «haha, Gilbert er jo så dum og antisemittisk at han sikkert kunne funnet på å si noe så dumt». Her er det altså snakk om mobbehumor de fleste legger av seg på barneskolen. 


Men er det ikke litt oppfinnsomt av Conrad å komme på en slik aprilsnarr, spør du 
kanskje. Nei, han har selvfølglig rappet den herfra.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av