Gå til hovedinnhold

Mellom Kreml og Kiev: 7. Et historisk-filosofisk blikk på Ukraina-konflikten

 


Som historiker med erfaring fra samtlige tidligere sovjetrepublikker er det tydelig for meg at konflikten i Ukraina ikke kan reduseres til enkle svar eller ensidige fortellinger. Den må forstås som et møte mellom ulike verdensoppfatninger, politiske interesser og historiske traumer, hvor både russiske og vestlige narrativer bærer på dype motiver og legitime bekymringer.


Makt og identitet

Konflikten handler ikke bare om territorium. Den handler om hvem som har rett til å definere Ukrainas vesen. Russland ser Ukraina som en del av en delt historisk og kulturell arv, en nasjon bundet til Russland gjennom språk, ortodoksi og felles historie. Fra dette perspektivet oppfattes Ukrainas vestvending som et brudd med et historisk fellesskap, og som en trussel mot Russlands sivilisatoriske rolle.


Samtidig insisterer mange ukrainere på retten til selvbestemmelse, og ser vestlig integrasjon som en vei ut av et postsovjetisk tomrom. For dem handler orienteringen mot EU og NATO ikke bare om politikk, men om verdighet, rettssikkerhet og håpet om et liv uten korrupsjon og autoritært press.


Revolusjonens natur

Oransjerevolusjonen i 2004 og Majdan-protestene i 2014 var uttrykk for en dyp folkelig frustrasjon. Mange opplevde dem som ekte forsøk på å endre et rigid system. Andre, særlig i østlige og sørlige deler av landet, oppfattet hendelsene som et elitestyrt kupp, støttet og finansiert av vestlige aktører. I vestlige hovedsteder ble Majdan tolket som en frigjøringskamp, mens det i Moskva ble sett som et regimeskifte orkestrert av fremmede makter.


Begge perspektiver har støtte i virkeligheten. USA investerte betydelige summer i Ukraina før 2014, og vestlige diplomater spilte en aktiv rolle i overgangsfasen etter Viktor Janukovytsjs fall. Samtidig var det åpenbart at ukrainske borgere selv bar risikoen, ofret liv og drev frem endringene. Spørsmålet er ikke om det var vestlig innflytelse, men hvorvidt den var avgjørende, eller bare katalytisk.


Russisk sikkerhet og verdensbilde

For Russland er spørsmålet om NATO og vestlig ekspansjon mer enn et geopolitisk spørsmål. Det er et eksistensielt spørsmål. Moskva har lenge sett alliansens utvidelse østover som et svik mot løfter gitt på nittitallet. Sammenligningen med Cubakrisen er nærliggende. Akkurat som USA ikke aksepterte sovjetiske raketter på Cuba, ser Russland ikke lett på vestlig militær tilstedeværelse nær sine grenser.


Annekteringen av Krim ble fremstilt som en handling i forsvar for russisktalende. En folkeavstemning ble holdt, hvor et overveldende flertall ifølge russiske kilder stemte for å bli en del av Russland. Internasjonalt ble dette avvist som ulovlig. Men det er også sant at ukrainske myndigheter vedtok å fjerne russisk som regionalt språk kort tid etter Majdan. Dette skapte frykt og usikkerhet i regioner hvor russisk identitet sto sterkt.


Etiske dilemmaer 

Det er vanskelig å snakke om godt og ondt i denne konflikten. For mens mange i Ukraina kjemper for demokratiske verdier, finnes det også mørkere strømninger. At Ukraina hedrer nasjonalister med ansvar for overgrep mot polakker under andre verdenskrig, vekker sterke følelser, særlig i Polen. Samtidig blir slike hendelser ofte brukt som politisk ammunisjon i russisk propaganda for å delegitimere hele den ukrainske statsdannelsen.


Vestlig støtte til Ukraina reiser også moralske spørsmål. Er det bistand til en utsatt nasjon, eller en del av en større strategisk kampanje mot Russland? Det er hevet over tvil at Vesten har rustet opp Ukraina både militært og politisk. Men samtidig er det mange ukrainske borgere som opplever denne støtten som en livline i møte med overveldende russisk press.


Historisk erfaring 

Ukrainas historie er formet av undertrykkelse, tvangsforflytninger og hungersnød. Minnet om Holodomor, Sovjetunionens brutale kollektivisering og tsaristisk underkuelse lever videre. I øst er minnene annerledes. Der huskes Sovjettiden med større ambivalens, og mange har familiære bånd til Russland. Denne indre splittelsen gjør det vanskelig å snakke om et enhetlig folk eller én vilje. Her ligger et etisk paradoks: Hvordan ivareta demokratisk selvbestemmelse i en dypt delt befolkning?


Krigens strategiske spill

Flere kilder har hevdet at det i 2022 fantes et vindu for fred. Forhandlinger i Istanbul kunne ført til en våpenhvile. Men ifølge noen kilder trakk Ukraina seg etter press fra USA og Storbritannia. Hvis dette stemmer, må det stilles spørsmål ved hvorvidt Vesten hadde interesse av å forlenge konflikten, enten for å svekke Russland strategisk, eller for å forklare interne økonomiske problemer gjennom en ytre fiende.


En dypere forståelse

Konflikten i Ukraina er ikke en enkel kamp mellom frihet og undertrykkelse, eller mellom demokrati og autokrati. Den er et uttrykk for dyp uenighet om hva det vil si å være en nasjon i det tjueførste århundret. Den rommer både ekte folkelig kamp og kynisk geopolitikk, både historisk rett og brutal maktbruk.

Ukraina er ikke bare offer, men heller ikke bare agent. Russland handler ikke bare aggressivt, men heller ikke bare defensivt. Og Vesten støtter ikke bare frihet, men også egne interesser.


I en verden preget av økende polarisering og informasjonskrig er det avgjørende å insistere på nyanser. Å forstå konflikten er ikke det samme som å forsvare den. Men uten forståelse, ingen varig fred. 



Fjodor Larsson

Almaty, juni 2025


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Varg Vikernes har ordet

  BOKOMTALE AV ESPEN D To Hell And Back Again Varg Vikernes 2025 I dag forbinder de fleste hardrock med koselige skallede bamser med skjegg og tatoveringer. Men hvis vi går tilbake til det tidlige 90-tallet, var det annerledes. Da var hardrockerne farlige, og den farligste av dem alle var Varg Vikernes aka Greven.  I 1994 ble han dømt for overlagt drap og flere kirkebranner. 31 år senere har Vikernes satt seg ned og skrevet sine memoarer. Akkurat slik musikeren Vikernes gjorde alt selv med enmannsbandet sitt Burzum, har han også gjort alt selv med denne boken. Skrevet selv, lest korrektur selv, ikke alltid med like stort hell, og gitt ut boken selv. Det har blitt en koloss av en bok med sine nesten 700 sider. Opprinnelig er boken skrevet som fem forskjellige bøker, men i år er altså alle bøkene samlet og gitt ut til den hyggelige prisen av 300 kroner. De fem delene er 1: «My Black Metal Story» der Vikernes skriver om hvordan han begynte med metall-musikk og hvordan kretse...