Gå til hovedinnhold

Fra Würmstuggus postkasse: Nytt satirekonsept!

 


Vi har mottatt et brev fra en Tynset-basert satiriker. Brevet publiseres i uavkortet form, men vi har valgt å oversette det fra litt skral nynorsk til alminnelig norsk.


Kjære Würmstuggu


Som de fleste har fått med seg, har det vært valg i Argentina og Nederland denne uken. Jeg må innrømme at jeg er temmelig sjokkert over hva slags ledere velgerne i disse landene vil ha. For kan noen som er ved sine fulle fem, virkelig stemme på høyreekstreme demagoger som Javier Milei og Geert Wilders? Det har tydeligvis gått nedover med intelligensen og moralen til argentinerne og nederlenderne de siste årene. Heldigvis er ikke de norske velgerne like lettlurte - håper jeg. Men man kan jo aldri vite. 


Hva kan man så gjøre for å vaksinere nordmenn mot høyrepopulistiske politikere? Et effektivt virkemiddel kan være satire. For latter kan åpne øynene og skjerpe den kritiske sansen. Humor kan også skape samhold ved å opprette en distanse til grenseoverskridene politiske prosjekter i demokratiets randsone. Gjennom satire kan man latterliggjøre politiske posisjoner som bremser fremskrittet og bryter ned samfunnsmoralen og de tradisjonelle politiske verdiene. Dermed vil folkets immunforsvar mot populisme, fascisme og islamofobi styrkes.


I denne forbindelse har jeg tenkt ut et satirisk konsept som jeg tror kan fungere godt innenfor ulike genrer. Jeg tenker både stand up, tegnet humor, humorkontoer i sosiale medier, satiriske radio- og fjernsynsprogrammer og, selvfølgelig, blogger. Kunne kanskje dere i Würmstuggu-redaksjonen være interessert i å benytte dere av dette konseptet?  Det baserer seg på de høyrepopulistiske politikernes visuelle fremtoning. Både Geert Wilders og Javier Milei har nemlig særegne frisyrer som befinner seg et stykke utenfor motebildet. Dette er forøvrig noe de deler med Donald Trump og Boris Johnson, som begge også har en høyreradikal tilnærming til politikken. Ved å fokusere på det rare utseendet til disse politikerne, vil en dyktig satiriker kunne skape en latterreaksjon som etter mine beregninger ganske hurtig vil gå over til forakt. Slik kan man bidra til å åpne elektoratets øyne for at disse herrene ikke følger med i tiden. Deres artifisielle frisyrer avspeiler noe menneskefremmed, ja sågar menneskefiendtlig, som man må anta speiler de politiske løsningene de står for. 


Hva sier dere, Würmstuggu? Er dere interessert i å bruke dette konseptet? Kontakt meg, så kan vi bli enige om pris og presentasjonsform.


Vennlig hilsen

Ingar Bang-Trønstad, uavhengig satiriker 

Tynset



Vi takker for tilbudet. Konseptet er både nyskapende og spennende, og passer helt sikkert inn i bloggformatet, men ettersom vi ikke har planer om å begynne med humor med det første, sier vi nei takk. Dessuten har vi mer sans for mer tradisjonell humor, som barn i barnehavealder som kommer med pussige utsagn, og selvirioniske innvandrere fra den tredje verden som lager humor om det norske samfunnet og innvandrerbefolkningen.


Wurmstuggu-redaksjonen



Foto: Wikimedia Commons (manipulert)


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...