Gå til hovedinnhold

Ved Lars Vilks’ bortgang

 


Mye har vært skrevet i norske medier om den svenske kunstneren Lars Vilks siden hans dødsfall på søndag. De fleste artiklene har fått med at han har levd under politibeskyttelse siden 2007, og bakgrunnen for truslene og terrorangrepet har naturlig nok fått bred omtale, i skrifts form, vel å merke. 


For det er en ting som synes å mangle hos nesten samtlige norske nyhetsmedier, nemlig bilde av årsaken til at han fikk disse drapstruslene. Med unntak av Document og Human Rights Service (og jada, jeg vet det ikke er ordentlige nettaviser men «[sett inn ønsket adjektiv] blogger» etc.) har ingen norske medier, så langt jeg kan se, gjengitt disse tegningene, der islams grunnlegger Muhammed fremstilles som en hund. 


Er ikke det i grunnen litt rart? Det er ganske vanlig å illustrere nyhetssaker som har med kontroversielle tegninger å gjøre, med nettopp de tegningene som har skapt reaksjoner. Det er jo helt naturlig, for da kan jo leserne danne seg et bilde av saken. Se for eksempel saker om angivelig antisemittiske og rasistiske tegninger. Det er ikke vanskelig å finne eksempler. Her er ett, her er ett til, og her er enda ett. 


Ingen tror at Dagbladet-redaksjonen har et ønske om å spre rasisme når de illustrerer en nyhetssak om en angivelig rasistisk tegning med den omtalte tegningen. Likevel tror mange at det er av respekt for islam og muslimer at Dagbladet lar være å gjengi Vilks tegninger. Det er selvfølgelig ikke riktig. Grunnen er selvfølgelig frykt. De vet at de kan forvente drapstrusler om de gjør det, derfor lar de være. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo står  fremdeles friskt i minnet. 


Derfor publiserer heller ikke vi tegningene. Dessuten kjenner vi altfor godt til begrensningene av ytringsfriheten på de digitale plattformene. Vi er allerede blokkert av Facebook. (Hvorfor har vi ingen anelse om, men det er altså derfor du som finner lenkene der, alltid må gjennom Tumblr for å komme frem til selve bloggen.) De siste par årene har Zuckerberg-imperiets sensurtrang blitt godt dokumentert, og jeg kan godt tenke meg at artikler ledsaget av «respektløse» tegninger fort kan bli sensurert, uansett årsaken til at de blir publisert. Dessuten er det ingen hemmelighet at sterkt religiøse individer (eller fanatikere, for å si det helt presist, både muslimer og kristensionister) har forsøkt å spolere min yrkeskarriere på bakgrunn av meninger jeg har gitt uttrykk for på nett (eller kanskje snarere manglende evne til å forstå hva jeg skriver). 


Men nå er det engang sånn at vi fortsatt har ytringsfrihet her i landet - på papiret i hvert fall. Selv om stadig flere modererer sin støtte til ytringsfriheten med et «men…» og viser til digitale private selskapers rett til å sensurere innhold, skal det i et samfunn som har lovfestet ytringsfriheten, ikke være forbundet med fare å gi uttrykk for budskap som ikke omfavnes av alle, ei heller «kontroversielle» tegninger. Men vi er alle nødt til å ta hensyn til den faktiske virkeligheten. Før årtusenskiftet ville det vært en selvfølge for samtlige norske visuelle nyhetsmedier å publisere faksimiler av Vilks tegninger, men vi lever i en annen virkelighet nå, og mye kan tyde på at vi har en mørk fremtid i vente.


Foto: Wikimedia Commons 

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av