Gå til hovedinnhold

I Kim Jong-uns rike


Daniel Tudor og James Pearson: 
North Korea Confidential: Private Markets, Fashion Trends, Prison Camps, Dissenters and Defectors
Tuttle, 2015

Hvordan er egentlig livet i Den demokratiske folkerepublikken Korea under Kim Jung-un? Hvem har vel ikke stilt seg dette spørsmålet? Denne boken er et viktig korrektiv til den alminnelige oppfatningen av Nord-Korea som en monolittisk stat med et stagnert old school stalinistregime og en forstenet marxist-leninistisk-konfusiansk ideologi. Forfatterne tar for seg utviklingen som har skjedd i årene siden hungersnøden på 1990-tallet, særlig markedskreftene som tvang seg frem som en følge av det statlige distribusjonssystemets kollaps under denne krisen. 

En begrenset markedsøkonomi av mat- og forbruksvarer, til dels importert fra utlandet, supplerer idag den sosialistiske kommandoøkonomien, og er ikke bare tolerert av myndighetene, men faktisk tvingende nødvendig for at samfunnsmaskineriet skal fungere. Denne nye økonomien har også tilført den nordkoreanske samfunnet en ny sosial dynamikk gjennom fremveksten av en ny samfunnsklasse av relativt velstående handelsmenn. 

Forfatterne mener imidlertid ikke at denne utviklingen nødvendigvis vil svekke regimet, i hvert fall ikke på kort sikt. Regimet er nemlig mer tilpasningsdyktig enn mange tror. Det koreanske arbeiderpartiet har klart å opprettholde, og kanskje også styrke, den politiske kontrollen i tiden etter de vanskelige 90-årene, og vil neppe gi opp sitt maktmonopol. Likevel er det mye som tyder på at finnes rivaliserende eliter i regimet, og at Kim-familien ikke har full kontroll.

Forfatterne, som blant annet har benyttet seg av avhoppere som informatører, har også endel interessante opplysninger om dagliglivet i det nordkoreanske samfunnet. Mote, teknologi, musikk, trender, drikkekultur og narkotikabruk blir behørig omtalt. Det virker kanskje trivielt, men i et samfunn som Nord-Korea har alt dette en potensiell sosial sprengkraft.

Alt i alt en interessant bok som er vel verdt å få med seg for alle som interesserer seg for sosialisme i det 21. århundre.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av