Gå til hovedinnhold

Fem ess x 2

 


Würmstuggu-redaktøren har nok en gang hygget seg med norskprodusert underholdningslitteratur med handling fra den amerikanske vesten etter borgerkrigen. Men denne gangen er det ikke Morgan Kane jeg har lest, men Clay Allison. Den profesjonelle hasardspilleren og revolvermannen er mindre kjent enn Kane, og ryktet hans er betydelig mer lurvete - dette er jo hovedpersonen i «Sexy Western» - men forfatteren er den samme, Kjell Hallbing, eller Leo Manning, som han kaller seg her. (Bøkene er også utgitt under Hallbings mer kjente psevdonym Louis Masterson.) 


Sexy western ble jo etterhvert kjent som en ganske snuskete bokserie, for det meste skrevet av anonyme forfattere (og hvem kan bebreide dem?) og krydret med fotografier av avkledde kvinner, men de første 14 bøkene er altså skrevet av Hallbing selv, og den jeg har lest nå, er nummer 5 i serien. Den heter Fem ess i Dodge City. Ganske kul tittel, ikke sant? (Mer om det senere.) Det følgende skal ikke forstås som en underrettelse om personlige preferanser, men som et forsøk på å anskueliggjøre verkenes objektive kvaliteter.


I denne romanen møter vi vår mann i beryktede Dodge City i Kansas. I bokens første kapittel dreper Allison en gammel rival - i selvforsvar, selvfølgelig. Så får han seg jobb som «giver» i en spillebule på den gale siden av byen. Men den beryktede hasardspilleren tiltrekker seg etterhvert uromomenter fra fjern og nær, og som seg hør og bør i slike romaner, blir vi servert både nevekamper, drapsforsøk og en forrykende shootout. Mange av karakterene i boken er hentet fra historien (Bat og Ed Masterson, Ben Thompson, Dora Hand, Chalk Beeson, Larry Deger, Dave «Praerie Dog» Morrow, J.J. Webb, bare for å nevne noen), skjønt særlig mye til felles med sine historiske forelegg har de ikke, noe som for så vidt også gjelder hovedpersonen selv. (Den virkelige Clay Allison (1841-1887) var en berømt revolvermann som etter sigende var i klammeri med loven i Dodge City på et tidspunkt.) Ja, hele westerngenren er jo bygget på en grunnmur der virkelig historie utgjør mursteinene, og sementen er en god miks av legender og løgner, eller er det kanskje omvendt? Jeg må innrømme at denne bruken av historiske personer satte lesetempoet mitt noe ned. Bokens engasjerende historie legger opp til hurtig lesning, men man fortaper seg jo fort i Wikipedia-artikler om disse vestens villmenn når forfatteren tillater seg slik hemningsløs namedropping. Men hva gjør vel det? 


Som litterær figur er ikke Clay Allison nevneverdig forskjellig fra Morgan Kane, om man ser bort fra profesjonen. De er begge uovervinnelige i kamp og ved pokerbordet. De fremstilles med «svakheter» som til syvende og sist ikke er annet enn et tynt ferniss over deres nokså tradisjonelle heltegestalter. Riktignok har de et sjelsliv der heltens tradisjonelle hyperrasjonalitet finner en motvekt i mer dyriske drifter, men som litterære figurer manøvrerer de like sikkert innenfor sitt moralske univers som en hvilken som helst John Wayne-figur. Denne boken innledes med at Allison får beskjed av en lege om å slutte å røyke og legge om livsførselen. Resten av boken ser vi ingenting til helseproblemene hans (bortsett fra en ganske kreativ bruk av hosting som hjelpemiddel i kortspill). Han røyker og drikker og utsetter kroppen sin for både det ene og det andre uten at det får noen konsekvenser for helsen hans. 


Er par ting som særpreger Clay Allison-bøkene er fokuset på sex og kortspill. De pornografiske eksessene ser vi lite til i denne boken. De eneste sexscenene er to korte, smakfullt skildrede scener der Allison nedlegger to kvinner i hver sin ende av hore-madonna-spekteret. Det var vel først etter at Hallbing sluttet å skrive serien, at man begynte å ta sexy-delen av «Sexy Western» på alvor. Det er imidlertid fokuset på kortspill som i størst grad særpreger denne boken. Handlingen utspiller seg for en stor del innendørs, i en saloon. Helten er for det meste i ro, og noen hesterygg er han langt unna. Men kortspillscenene danner et ekstra lag av spenning, ved siden av de mer fysiske spenningstoppene, en form for stillesittende action som fyller omtrent den samme rollen som en revolverduell. Særlig den siste kortscenen er nervepirrende skrevet, og ja, den utløser et veritabelt blodbad som setter punktum for knuten av konflikter som omgir vår mann. Jeg synes også det er verdt å nevne at Hallbing tar opp noe som nok var ganske fjernt for de fleste nordmenn da denne boken kom ut, altså i 1969, nemlig rasisme. Han legger nemlig følgende ord i munnen på bokens hovedskurk: 


- Hva er det for slags kustus dere har på niggerne her i byen? sa Thomas. - Her kommer jeg i skade for å kalle bartenderen til Herman «nigger» og dermed henter den fordømte apekatten en hagle og forsøker å kløve meg.


Personlig synes jeg dette er et effektivt grep for å aksentuere skurkens ondskap, men jeg vet jo godt at ifølge den nye antirasismen, der rasismen er løsrevet fra rasistiske intensjoner og heller forstås som en permanent tilstedeværelse i samfunn som språklig eller historisk er tilknyttet den vestlige kulturkrets, er det rasistisk av Hallbing å skrive slik dialog, og i forlengelsen av det, å gjengi de rasistiske ordene, slik jeg har gjort her. Og du, kjære leser - i det du leste utdraget over, begikk også du en rasistisk handling.


Jeg har lest en drøss med Clay Allison, men bare to fra Hallbings hånd. Fem ess i Dodge City er helt klart bedre enn de senere bøkene i serien, selv om jeg nok må innrømme at jeg har lest bedre bøker av Hallbing.


Jeg lovte å komme tilbake til tittelen. «Fem ess» en ganske potent frase som varsler død og fordervelse i westernkontekst. Derfor har også en av Hallbings novellesamlinger fått tittelen Fem ess. Dette er en fornøyelig samling med - du gjettet riktig - fem fortellinger opprinnelig utgitt i bladet Western. Her møter vi heltene El Sordo, Owen Metzgar, Morgan Kane, Clay Allison og Jesse Rawlins. Av disse synes jeg særlig Rawlins-novellen utpeker seg i positiv retning. Det er en perfekt oppbygget historie der helten ordner opp i en pill råtten by. Novellen har et snedig plot, svart humor og en herlig avslutning, og bør appellere til alle som liker denslags. Ellers er ingen av novellene dårlige. Min utgave er fra 1977 og har et fint omslag av Ernst Vevle Olsen. Den kan godt tenkes å fungere som «gateway drug» til westerngenren for svake sjeler. Vær derfor forsiktig når du åpner boken!


Fem ess i Dodge City

Clay Allison nr. 5

Williams forlag, 1969 


Fem ess

Louis Masterson-serien nr. 14

Kjell Hallbings forlag, 1977


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H