Gå til hovedinnhold

Kim Il-sung og journalistene: Åttende runde!

 


Kim Il-sung: Svar på spørsmål fra utenlandske journalister

Vennskapsforeningen Norge - Korea, 1975


Det har gått en stund siden forrige runde med svar fra Kim Il-sung til progressive journalister fra hele verden. Vi tar «sjølkritikk» og lover bot og bedring. Heretter vil det bli kortere mellomrom mellom våre rapporter fra denne boken. Her er åttende runde: 


Vi skriver september 1969. I dette kapittelet er det spørsmål fra det finske kommunistpartiets ungdomsorganisasjon som står på plakaten. Her er det ganske mange spørsmål, og alle blir utførlig besvart av Den store leder.


Det første dreier seg om hvorvidt USA-imperialistenes krenkelser av nordkoreansk territorium er en opptakt til en mer omfattende væpnet intervensjon, og om denne vil resultere i en total krig. Kim greier ut om de ulike grensekrenkelsene og  spionasjeoperasjonene fra amerikansk (eller «USA-imperialistisk», som det heter i Kim-sjargong) hold, deriblant Pueblo-affæren året før, og bekrefter at amerikanerne er ute etter krig mot den demokratiske folkerepublikken, Asia og hele den sosialistiske leir med det kolonial-fascistiske Sør-Korea som springbrett. Denne krigen kan bryte ut når som helst om ikke folkerepublikken utøver den aller største revolusjonære vaktsomhet. «Hvis de amerikanske imperialistene og deres lakeier fortsetter å provosere oss, så vil vi ikke just sitte med hendene i fanget, og hvis denne prosessen med angrep og motangrep gjentar seg, vil det i siste omgang resultere i en total krig.»


Videre spørres det om det finnes eksempler på forsterkning av det amerikanske militære potensial på sørkoreansk jord, og om en slik forsterkning er knyttet til den bevisste skjerpingen av spenningen og faren formen total krig. Svaret på dette er i korte trekk ja.


Dernest spørres det om utbruddet av en total krig på koreansk jord  kan forhindres. På dette spørsmålet svarer Kim også ja «dersom vi aktivt kjemper for å bevare freden». Og her har den demokratiske folkerepublikken et stort fortrinn. Det nordkoreanske samfunnet kjenner nemlig ikke til «noen former for utbytting og undertrykkelse» og regjeringens utenrikspolitikk «er rettet mot enhver aggresjon mot andre land, samtidig som den går inn for fred og demokrati, nasjonal uavhengighet og sosiale framsteg». Kim sier også at det fredselskende koreanske folk aldri kommer til å utfordre noen, og «i hele vår historie har vi aldri trengt så mye som en tomme inn på fremmed territorium» og aldri krenket andre lands suverenitet og sikkerhet. Dette kan synes rart for de lesere som vet at Nord-Korea startet Korea-krigen i 1950, men husk her at «vi» i denne sammenhengen ikke viser til den den demokratiske folkerepublikken, men til hele det koreanske folk, og at i Kims øyne er ikke Sør-Korea en legitim stat, men en koloni under amerikansk herredømme. Dermed er ikke Sør-Korea «fremmed territorium» og invasjonen i 1950 ikke en krenkelse av andre lands suverenitet, men en frigjøringskrig fra en illegitim okkupasjonsmakt.


Neste spørsmål handler om hva amerikanerne gjør for å undertrykke den nasjonale frigjøringsbevegelsen i Sør-Korea samt hvilke utviklingsmuligheter Kim mener denne bevegelsen har. Her svarer Kim at amerikanerne og deres lakeier (de sørkoreanske myndighetene) har «fabrikkert flere drakoniske, fascistiske lover» og «lagt et nett av militær, politi, overvåking og angivere over hele Sør-Korea og gjort det til et terrorens og undertrykkelsens helvete. De har undertrykket «framstegsvennligesvennlige politiske partier, masseorganisasjoner og presseorganer» og forfølger de som kjemper for demokrati og revolusjon. Men Kim er optimistisk. Han har tro på at det koreanske folket, også de sør for demarkasjonslinjen, omsider vil «knuse USA-imperialismen og dens lakeier og føre revolusjonen fram til endelig seier».


Neste spørsmål: «Hvilken måte er den beste for å samle Korea?» Som Kim har sagt flere ganger, forutsetter en samling at amerikanerne forlater Sør-Korea. Først da er det mulig å opprette en demokratisk valgt felles regjering for Korea-halvøya. Et slikt valg krever absolutt frihet til politisk virksomhet for politiske partier, organisasjoner og enkeltpersoner samt ytrings-, presse- og organisasjonsfrihet. Videre ser Kim for seg et midlertidig statsforbund som en overgangsordning før en samling kommer på plass. Hvis de to regjeringene ikke klarer å få i stand en samling, ser Kim for seg at et akseptabelt (formodentlig midlertidig) kompromiss kan være en ordning med økonomisk og kulturell utveksling samt frihet til å reise over grensen. (Kims forslag kan virke forfriskende liberale sett med vestlige øyne, men man må ha i mente at begrepet «frihet» slett ikke har det samme innholdet i kommunistisk terminologi som i liberal-demokratisk.)


Så kommer et spørsmål om hva Kim mener om «viljen til ungdommen i Den demokratiske folkerepublikken Korea til å bygge sosialismen og til å forsvare sitt lands rett til selvbestemmelse». Kim har stor tro på ungdommen og tviler ikke på deres vilje til å tjene den koreanske sosialismen.


Til sist blir Den store leder spurt om hvilken betydning det amerikanske presidentvalget året i forveien (da Richard Nixon ble valgt) vil få for situasjonen i Vietnam, og om fredsforhandlingene i Paris (som startet året før) vil bidra til en endelig løsning av Vietnam-spørsmålet. Kim mener at det har lite eller ingenting å si hvem som besitter presidentembedet i Amerika, for «hele politikken i Amerikas forente stater bygger på USA-imperialismens aggressive natur, og den vil aldri forandre seg så lenge USA forblir en imperialistisk makt og ikke oppgir sin streben etter verdensherredømmet». Når det gjelder forhandlingene i Paris mener Kim at USA bør oppgi sine krav og overlate Vietnam-spørsmålet til den nyopprettede provisoriske revolusjonsregjeringen i Sør-Vietnam (en skyggeregjering opprettet av Nord-Vietnam i juni samme år), «den eneste rettmessige representanten for det sørvietnamesiske folket».


Følg med videre! I neste avsnitt av denne serien vil Den store leder svare på spørsmål fra en libanesisk journalist. Det vil du garantert ikke gå glipp av!


Foto: Erik Bolstad

Lisens: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H