Gå til hovedinnhold

For stor for denne verden


Box Brown: 
André the Giant: Life and Legend
2014

Ikke liker jeg kjerringsport av typen som utøves på flatt is- eller snedekke, og ikke liker jeg kampsport som går ut på å skade motstanderen mest mulig. Jeg er heller ikke overdrevent interessert i såpeopera, hverken typen med manus og skuespillere, eller "reality"-varianten. Men jeg fascineres av, og følger i det minste med et halvt øye, profesjonell fribrytning.

Denne hybriden av idrett og teater som er så populær i De forente stater, blev for alvor kjent for norske fjernsynsseere på midten av 1980-tallet, da Sky Channel begynte med faste sendinger fra World Wrestling Federation. Vi var mange som satt klistret foran skjermen da Hulk Hogan klarte det umulige og slo André the Giant med en imponerende bodyslam i hovedkampen i det store evenementet Wrestlemania III i 1987. 

Før Hogans hegemoni på 1980- og 90-tallet var André Roussimoff den profesjonelle fribrytningens suverent største stjerne. Han var en ener i ringen og hadde en imponerende fremtoning med sine angivelige 224 centimeter. Han var en mann alle i wrestlingmiljøet hadde en mening om, og han figurerte i et vell av anekdoter. 

I denne tegneseriebiografien har Box Brown forsøkt å finne frem til de historiene som med størst grad av sannsynlighet er reelle. Han har basert seg på et rikt skriftlig kildemateriale og en rekke intervjuer. Imidlertid sier det seg selv at det er vanskelig å finne frem til sannheten i en bransje hvor grensen mellom fiksjon og fakta er flytende og sannhet er et høyst tøyelig begrep. Dette er også noe Brown bemerker i sitt forord. Han kan derfor ikke garantere for sannhetsgehalten i alle historiene i boken. 

For boken er i bunn og grunn en samling historier, uten noen egentlig indre sammenheng utover kronologien. Vi møter blant annet André som tolvåring, da Samuel Beckett kjører ham til skolen og introduserer ham for sigaretter; vi møter ham i diverse selskapeligheter og alkoholrelaterte situasjoner (som man kan tenke seg, hadde han en skyhøy toleranse for alkohol); vi er med under innspillingen av filmen "The Princess Bride"; vi får se oppturer og nedturer i privatlivet; og selvfølgelig får vi se endel action i ringen - og backstage, ikke minst. 
Brown har en enkel, karikert strek, og bokens episodiske preg gjør det lett å følge med. Han gjør noen interessante fortellertekniske grep med tekst og bilde i noen av "kampscenene", men i det store og hele er denne tegneserien fortalt ganske nøkternt med bilder og dialog.

Boken henvender seg nok først og fremst til lesere med interesse for profesjonell fribrytning - det er ikke akkurat allmennmenneskelige temaer det er snakk om her. Det er som sagt heller ikke altfor meget av formal eksperimentering her heller, selv om det kommersielle, lavkulturelle temaet kombinert med et billedspråk som gjerne forbindes med "alternative" eller mer "høyverdige" tegneserier, skaper en estetisk dissonans som gir en interessant leseropplevelse.

Brown har laget en liten bok om en mann som var alt for stor for denne verden. Den er vel verdt å få med seg.

André Roussimoff døde i 1993, 46 år gammel.


Kommentarer

  1. Jeg vil gjerne lese boken om "the eight wonder of the world" :) Husker Wreslemania III som det er referert til godt. Mener det ligger en del gode historier på you tube om andre fortalt av Bobby "the brain". Hvor kan jeg få tak i denne fantastiske boken? Morten S

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg leste den på strømmetjenesten Scribd. Den er også tilgjengelig fra Amazon.

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

"Palestinerne burde vært utryddet fra jorden."

Den islamkritiske og proisraelske propagandaorganisasjonen Med Israel For Fred har en aktiv tilstedeværelse på Facebook. På organisasjonens Facebook-side og i gruppen " Nordmenn som støtter Israel " foregår det daglig livlig debatt om aktuelle temaer som opptar norske israelvenner: bibelske profetier om endetiden, muligheten for et renraset stor-Israel, Arbeiderpartiets bånd til nazismen og islam, nyhetsmedienes store antisemittiske/sosialistiske konspirasjon og fremfor alt - hvorvidt det eksisterer palestinere, og om disse menneskene har livets rett.  De fleste har vel etterhvert fått med seg at Facebook-kommentarer regnes som offentlige ytringer, og at dette medfører et redaksjonelt ansvar. Daglig leder Conrad Myrland og hans moderatorer har et svært avslappet forhold til dette. Det skal svært mye til før rasistiske kommentarer blir fjernet. Kanskje ikke så rart egentlig, i og med at organisasjonen ser på det som sin hovedoppgave å forsvare politikken til et