Den første verdenskrig var et sivilisasjonssammenbrudd. Det fire år lange blodbadet svekket den demokratiske utviklingen som i lang tid hadde preget det eurasiske kontinentets vestlige ytterkant, og i land etter land falt den liberale rettsstaten under for antidemokratiske krefter. I Russland, som aldri hadde vært særlig liberalt eller sivilisert, var det marx' disipler som kom til makten. De gikk straks igang med å nedbygge alt som kunne minne om sivilisasjon i det gamle regimet, og Moskva - det tredje Rom - inntok rollen som setet for den sosialistiske ortodoksis presteskap. I Italia var det en sosialistisk kjetter som påtok seg jobben med å undergrave demokratiet og rettsstaten. Både kommunistene og fascistene var fremgangsrike, men til syvende og sist endte de opp som historiske, om enn blodige, parenteser i et Europa som fortsatt ikke har gitt opp den demokratiske idé.
Paul Gregory:
Lenins Brain And Other Tales From the Secret Soviet Archives
Hoover Institution Press, 2008
Denne boken bygger på sovjetisk kildemateriale fra Hoover-arkivet ved Stanford-universitetet og tar for seg 14 enkeltsaker, i hovedsak fra Stalin-perioden. Med unntak av noen enkeltskjebner, blant annet en 16 år gammel gutt som ble dømt for antisovjetisk virksomhet og senere døde i en Gulag-leir, inneholder ikke boken mye stoff som ikke er kjent fra før.
Det interessante er dokumentene fra parti- og NKVD-arkiv som forfatteren gjengir lange utdrag fra. Ett av kapitlene handler om det beryktede 0047-direktivet som innledet Den store terrorens høydepunkt, et annet handler om Katyn-massakren og den påfølgende dekkoperasjon. Tittelen viser til Hjerneinstituttet, som hadde som oppgave å undersøke Lenins hjerne for å bevise at revolusjonslederen var et geni. Det er også kapitler om undertrykkelsen av intellektuelle og "forhenværende mennesker", altså mennesker som ikke hadde noen plass i det nye sosialistiske samfunnet og som derfor ikke lenger kunne regnes som fullverdige mennesker. NKVD spiller naturlig nok en viktig rolle i mange av kapitlene, og flere av kapitlene tar for seg ulike forhold ved de sovjetiske konsentrasjonsleirene.
Boken er ikke tykk, men den er innholdsrik og godt fortalt. Forfatteren gjør seg selv usynlig ved å la dokumentene tale for seg selv, noe som gjør at man som leser føler at man kommer tett på de forholdene det berettes om. Bra bok.
Donald Sassoon:
Mussolini And the Rise of Fascism
HarperCollins UK, 2008
Interessant og velskrevet bok om fascismens fremvekst i Italia. Sassoon bruker mye plass på å beskrive den politiske kulturen i landet etter Italias samling og de omskiftelige parlamentariske konstellasjonene som gjorde seg gjeldende i det liberale Italia i årene frem til og under første verdenskrig. Selve den fascistiske bevegelsen og dens tankegods blir bare rudimentært behandlet - her er det de historiske og politiske forutsetningene for den fascistiske revolusjonen som står i fokus.
Særlig interessant er kapitlet om Mussolinis maktovertagelse, muliggjort av et paralysert parlament og et uavklart forhold mellom lovgivende og utøvende myndighet. I et klima preget av generell revolusjonsfrykt og trussel om fascistisk terror lå veien åpen for Il Duce. Bra bok.
Kommentarer
Legg inn en kommentar