Gå til hovedinnhold

The X-machines just wiped away all life


1994! For et år! Folkemord i Rwanda. Den demokratiske folkerepublikken Koreas store leder Kim Il-sung dør. Norge er vertskap for et populært vintersportsarrangement. Det norske folk velger nasjonalisme fremfor europeisk samarbeid - for andre gang! Og undertegnede tok artium og begynte sin akademiske løpebane. Her er en liten oversikt over de musikkutgivelser som ble utgitt det året som har blitt mest avspilt her i Würmstuggu opp gjennom årene. Dette er de beste metalutgivelsene fra det Herrens år 1994.


Amorphis: Tales From the Thousand Lakes

Denne platen er preget av tunge, melodiøse komposisjoner og vitner om et band som har modnet siden forrige utgivelse. Den hemningsløse riffingen fra The Karelian Isthmus er tonet noe ned og supplert med melodier som drives frem ikke bare av gitar, men også av keyboard og ren vokal. Dette albumet er mer variert, både musikalsk og stemningsmessig. Her er det både melankoli og humør i skjønn forening, og det svinger tidvis riktig så godt av låtene her. Tekstene er hentet fra det finske nasjonaleposet Kalevala. Beste spor: Black Winter Day.


Dream Theater: Awake

Den tredje langspilleren til våre alles proghelter Dream Theater er hakket tyngre enn de to foregående platene. Musikken er som alltid kompleks og full av finesser og frekke overganger, og de lange instrumentalpartiene unnlater aldri å imponere. Det gjør heller ikke de smoothe melodiene. Jeg har nok ikke hørt like mye på denne platen som på Images and Words, men det er ikke langt unna. Hva tekstene handler om, har jeg egentlig ingen anelse om, men sånn skal det jo være når der er progmetall det er snakk om. Beste spor: 6:00.


Cemetary: Black Vanity

Denne utgivelsen er for Cemetary (ja, det er sånn det skal staves) hva Icon var for Paradise Lost. Her har Mathias Lodmalm & co. lagt det meste av death metalen som preget de to forrige platene, på hylla, og beveget seg i retning av det som etterhvert er blitt hetende gotisk metal. Det er mange flotte gitarriff her, og de mollstemte melodiene fester seg lett i øret. At Lodmalm er en rimelig råtten vokalist, gjør egentlig ikke så mye når låtmaterialet er så bra som det er her. Tekstmessig handler det for det meste om kvinner, begjær og tilværelsens uutholdelige trøstesløshet. Beste spor: Scarecrow og Last Departure.


Solitude Aeturnus: Though the Darkest Hour

Doomgjengen fra Texas legger ikke skjul på at de digger Candlemass, og på denne tredjeplaten går det i storslagen, episk doom for alle penga. Her har vi å gjøre med et band som ikke bare spiller bra, men som også har en fremragende vokalist (som noen senere hadde en runde som vokalist for nettopp Candlemass). Solitude Aeturnus har en litt arabisk preget høystemt melodiøsitet både i gitar- og vokalmelodiene som passer veldig godt til denne type musikk. Ikke alt er gull på denne platen, men alt i alt er dette meget godt hårdrockhåndverk. Beste spor: Eternal (Dreams part II)


Edge of Sanity: Purgatory Afterglow

Svensk tungrocks wunderkind Dan Swanö var på mange måter gudfar for den svenske metal-gullalderen på 1990- og 2000-tallet. Hans death metal-band Edge of Sanity ga ut noen fremragende plater i første halvdel av 1990-tallet, og dette er den beste av dem. Dette er hardt, tungt og melodiøst. Her er det egentlig ingen middelmådige sanger. Beste spor: Twilight.


Forøvrig bør Kartago gjenoppbygges og gjøres til en moderne storby med skyskrapere og monorail.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av