Gå til hovedinnhold

100 år siden oktoberrevolusjonen


Idag er det 100 år siden det kommunistiske statskuppet som hos russerne er kjent som "Den store sosialistiske oktoberrevolusjonen". Med maktovertagelsen i Russland innledet adelsmannen Lenin og hans bolsjeviker en ny epoke i menneskehetens historie. Bolsjevikene prøvde intet mindre enn å skape det perfekte samfunn gjennom å perfeksjonere mennesket som art. Bevæpnet med de angivelig videnskapelige teoriene til Marx og Engels gikk man i gang med verdenshistoriens største sosiale eksperiment. Nå skulle man sette teoriene ut i livet og bevise at de tyske herrers teorier om klasserelasjoner og produksjonsforhold faktisk var nøkkelen til forståelse av historiens indre mekanikk og dermed til kontroll over den.


Det viste seg ganske fort at det klasseløse samfunnet av frigjorte mennesker ikke lot seg realisere, selv etter at man hadde kvittet seg med de mennesker man mente stod i veien for sosialismen. På 1920-, 30- og 40-tallet bestod som kjent det kommunistiske prosjektet for en stor del i å utrydde mennesker man mente ikke hørte hjemme i sovjetstaten.


Etter annen verdenskrig kom endelig den spredningen av det sosialistiske systemet som Lenin mente revolusjonen nødvendigvis måtte avstedkomme. Russerne klarte på ny å etablere et imperium utenfor det russiske kjerneland. Polen, Ungarn, Tsjekkoslovakia, Bulgaria, Romania, ja, til og med Tyskland ble forvandlet til sosialistiske folkerepublikker. 


Problemet var bare at selv om landene fikk forfatninger og statsinstitusjoner i tråd med den dialektiske materialismens krav og dermed skulle ha de best tenkelige muligheter for å nå frem til Historiens Endelige Mål, klarte ikke de nye myndighetene å få med seg folket på det nye prosjektet. Langt mindre var de i stand til å forvandle den presumptivt rasjonelt tenkende biomassen til perfekte homo sovieticus. Folk prioriterte fortsatt seg selv og sine nærmeste fremfor staten og samfunnet, de gikk fortsatt i kirken for å tilbe den guden myndighetene hadde forsøkt å avskaffe. Menneskene stolte fremdeles mer på den virkeligheten de erfarte med sine sanser og intellektuelle evner enn på de "videnskapelige" teorier myndighetene tolket (eller snarere lot som de tolket) virkeligheten med. Men det gjør noe med en når en er klar over at det meste som kommer fra myndigheter, medier og akademia er fiksjon og fordreininger. Når man videre nektes å gi uttrykk for denne mistroen, mister man også respekten for  staten. Og mister folk respekt for staten, må staten sette seg i respekt. Man kan jo ikke lage omelett uten å knuse noen egg.


Etter å ha blitt tvangsforet med omelett i 70 år sa det russiske folk endelig nei på en så entydig måte at Sovjetsamveldets siste leder Mikhail Gorbatsjov ikke kunne gjøre annet enn å ta det på alvor. Han sikret sin plass i historien som den som demonterte det systemet Lenin innførte. Den videnskapelige sosialismen fikk et langt liv, selv etter at dens videnskapelighet var grundig avkreftet, men idag er den intet mer enn en parentes i Russland og Europas historie. Som maktmiddel har den fortsatt livskraft, særlig i Øst-Asia, men ideene er det neppe noen som tror på lenger. Og godt er det. Ingen politiske ideologier har ført til så mange dødsfall som den Lenin bygde sitt maktapparat på med start natt til 8. november 1917.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H