Gå til hovedinnhold

Noen bokanbefalinger

Niall Ferguson: Civilization - The West and the Rest (2012)
Interessant bok om hvordan Vesten i løpet av de siste 500 år klarte å bli den dominerende sivilisasjon i verden. Ferguson tar utgangspunkt i seks aspekter, eller "funksjonelle komplekser", ved de vesteuropeiske samfunn som i kombinasjon skulle vise seg å bli x-faktoren bak Vestens eventyrlige suksess. Han kaller disse "the six killer apps"

1. Konkurranse (politisk, økonomisk, militært)
2. Videnskap (akademisk og militær)
3. Eiendomsrett og den betydning dette fikk for utviklingen av stabile representative politiske institusjoner)
4. Medisin
5. Forbrukersamfunnet
6. Arbeidsetikken (spesielt knyttet til protestantisk kristendom, jf. Max Weber)

Boken er godt skrevet og argumentene er overbevisende. Strukturen er ryddig og lettfattelig, samtidig som Ferguson ikke skyr unna å gå i dybden der det trengs. Selv om tonen tidvis er polemisk og har et visst preg av pessimisme på vegne av det europeiske "aftenlandet", går aldri det teoretiske modellbyggeriet på bekostning av empirien. Alt i alt en glimrende bok.

Arthur C. Clarke: 2001 - A Space Odyssey (1968)
Denne romanen ble skrevet parallellt med filmmanuset til Stanley Kubricks film ved samme navn. Utgangspunktet for både film og roman er Clarkes novelle The Sentinel fra 1948. Det hele starter med at det oppdages en hemmelighetsfull artefakt på månen som viser seg å ha besynderlige egenskaper og som  åpner opp for menneskelig kontakt med utenomjordisk liv. Der filmen mot slutten blir "trippy" og tildels uforståelig, holder boken en langt mer nøktern tone når det berettes om Bowmans kosmiske skjebne. 2001 fikk flere oppfølgere, hvorav 2010 - Odyssey Two må sies å være den beste. 2001 er en science fiction-klassiker av en av de store forfatterne innen genren.

(Få også med deg Jack Kirbys visuelt slående tegneserieadapsjon fra 1976. Denne baserer seg på filmen, ikke boken.)

Karen Armstrong: The Bible - The Biography (2007)
Få, om noen, bøker har hatt så stor innflytelse som Bibelen, ikke bare religiøst, men også politisk, juridisk og kulturelt. Særlig Europeisk (og vestlig) og Midt-Østens historie har blitt formet av dette dokumentet på en uutslettelig måte, på godt og vond, får en vel si.

Religionshistorikeren Karen Armstrong gir i denne "biografien" en innføring i Bibelens tilblivelseshistorie og de forskjellige lese- og tolkningstradisjonene som har utviklet seg gjennom historien, fra oldtiden til idag. Både de jødiske og de kristne tilnærmelsesmetodene blir presentert på en grundig måte i denne kortfattede boken (drøye 200 sider). En bok som på alle mulige måter kan anbefales.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...