Gå til hovedinnhold

Noen bokanbefalinger

Niall Ferguson: Civilization - The West and the Rest (2012)
Interessant bok om hvordan Vesten i løpet av de siste 500 år klarte å bli den dominerende sivilisasjon i verden. Ferguson tar utgangspunkt i seks aspekter, eller "funksjonelle komplekser", ved de vesteuropeiske samfunn som i kombinasjon skulle vise seg å bli x-faktoren bak Vestens eventyrlige suksess. Han kaller disse "the six killer apps"

1. Konkurranse (politisk, økonomisk, militært)
2. Videnskap (akademisk og militær)
3. Eiendomsrett og den betydning dette fikk for utviklingen av stabile representative politiske institusjoner)
4. Medisin
5. Forbrukersamfunnet
6. Arbeidsetikken (spesielt knyttet til protestantisk kristendom, jf. Max Weber)

Boken er godt skrevet og argumentene er overbevisende. Strukturen er ryddig og lettfattelig, samtidig som Ferguson ikke skyr unna å gå i dybden der det trengs. Selv om tonen tidvis er polemisk og har et visst preg av pessimisme på vegne av det europeiske "aftenlandet", går aldri det teoretiske modellbyggeriet på bekostning av empirien. Alt i alt en glimrende bok.

Arthur C. Clarke: 2001 - A Space Odyssey (1968)
Denne romanen ble skrevet parallellt med filmmanuset til Stanley Kubricks film ved samme navn. Utgangspunktet for både film og roman er Clarkes novelle The Sentinel fra 1948. Det hele starter med at det oppdages en hemmelighetsfull artefakt på månen som viser seg å ha besynderlige egenskaper og som  åpner opp for menneskelig kontakt med utenomjordisk liv. Der filmen mot slutten blir "trippy" og tildels uforståelig, holder boken en langt mer nøktern tone når det berettes om Bowmans kosmiske skjebne. 2001 fikk flere oppfølgere, hvorav 2010 - Odyssey Two må sies å være den beste. 2001 er en science fiction-klassiker av en av de store forfatterne innen genren.

(Få også med deg Jack Kirbys visuelt slående tegneserieadapsjon fra 1976. Denne baserer seg på filmen, ikke boken.)

Karen Armstrong: The Bible - The Biography (2007)
Få, om noen, bøker har hatt så stor innflytelse som Bibelen, ikke bare religiøst, men også politisk, juridisk og kulturelt. Særlig Europeisk (og vestlig) og Midt-Østens historie har blitt formet av dette dokumentet på en uutslettelig måte, på godt og vond, får en vel si.

Religionshistorikeren Karen Armstrong gir i denne "biografien" en innføring i Bibelens tilblivelseshistorie og de forskjellige lese- og tolkningstradisjonene som har utviklet seg gjennom historien, fra oldtiden til idag. Både de jødiske og de kristne tilnærmelsesmetodene blir presentert på en grundig måte i denne kortfattede boken (drøye 200 sider). En bok som på alle mulige måter kan anbefales.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av