Niall Ferguson: Civilization - The West and the Rest (2012)
Interessant bok om hvordan Vesten i løpet av de siste 500 år klarte å bli den dominerende sivilisasjon i verden. Ferguson tar utgangspunkt i seks aspekter, eller "funksjonelle komplekser", ved de vesteuropeiske samfunn som i kombinasjon skulle vise seg å bli x-faktoren bak Vestens eventyrlige suksess. Han kaller disse "the six killer apps"
1. Konkurranse (politisk, økonomisk, militært)
2. Videnskap (akademisk og militær)
3. Eiendomsrett og den betydning dette fikk for utviklingen av stabile representative politiske institusjoner)
4. Medisin
5. Forbrukersamfunnet
6. Arbeidsetikken (spesielt knyttet til protestantisk kristendom, jf. Max Weber)
Boken er godt skrevet og argumentene er overbevisende. Strukturen er ryddig og lettfattelig, samtidig som Ferguson ikke skyr unna å gå i dybden der det trengs. Selv om tonen tidvis er polemisk og har et visst preg av pessimisme på vegne av det europeiske "aftenlandet", går aldri det teoretiske modellbyggeriet på bekostning av empirien. Alt i alt en glimrende bok.
Arthur C. Clarke: 2001 - A Space Odyssey (1968)
Denne romanen ble skrevet parallellt med filmmanuset til Stanley Kubricks film ved samme navn. Utgangspunktet for både film og roman er Clarkes novelle The Sentinel fra 1948. Det hele starter med at det oppdages en hemmelighetsfull artefakt på månen som viser seg å ha besynderlige egenskaper og som åpner opp for menneskelig kontakt med utenomjordisk liv. Der filmen mot slutten blir "trippy" og tildels uforståelig, holder boken en langt mer nøktern tone når det berettes om Bowmans kosmiske skjebne. 2001 fikk flere oppfølgere, hvorav 2010 - Odyssey Two må sies å være den beste. 2001 er en science fiction-klassiker av en av de store forfatterne innen genren.
(Få også med deg Jack Kirbys visuelt slående tegneserieadapsjon fra 1976. Denne baserer seg på filmen, ikke boken.)
Karen Armstrong: The Bible - The Biography (2007)
Få, om noen, bøker har hatt så stor innflytelse som Bibelen, ikke bare religiøst, men også politisk, juridisk og kulturelt. Særlig Europeisk (og vestlig) og Midt-Østens historie har blitt formet av dette dokumentet på en uutslettelig måte, på godt og vond, får en vel si.
Religionshistorikeren Karen Armstrong gir i denne "biografien" en innføring i Bibelens tilblivelseshistorie og de forskjellige lese- og tolkningstradisjonene som har utviklet seg gjennom historien, fra oldtiden til idag. Både de jødiske og de kristne tilnærmelsesmetodene blir presentert på en grundig måte i denne kortfattede boken (drøye 200 sider). En bok som på alle mulige måter kan anbefales.
Kommentarer
Legg inn en kommentar