Gå til hovedinnhold

Sekulariseringens tåke

Som et slags apropos til et tidligere blogginnlegg om Human-Etisk Forbund vil jeg viderebringe et sitat fra den tyske teologen og filosofen Romano Guardini (1885-1968).

Den ikke-troende må ut av sekulariseringens tåke. Han kan ikke lenger holde fast ved at han benekter åpenbaringen og samtidig tillate seg å forpakte de verdier og krefter som har vokset frem av den. Han må ærlig gjennomføre sin tilværelse uten Kristus og uten den Gud som har åpenbart seg gjennom ham, og erfare hva det vil si. Allerede Nietzsche sa advarende at den nyere tids ikke-kristne ennå ikke har den fjerneste anelse om hva det i virkeligheten vil si å være en ikke-kristen. De siste desenniene har gitt en antydning om det, og det var bare en begynnelse. ("Den nyere tids undergang", norsk utg. 1963).

Det Guardini viser til fra de siste desenniene er selvfølgelig fremveksten av kommunismen og nazismen. Dette var de første konsekvent antikristelige politiske massebevegelser som tok avvisningen av den kristne religion på alvor og gikk inn for å skape et helt nytt verdisystem basert på hhv. klassekamp og rasisme. Ateismen og antiklerikalismen fra opplysningstiden og Den franske revolusjon tok bare et oppgjør med åpenbaringen, men beholdt for en stor del verdi- og moralsystemet, på samme måte som Human-Etisk Forbunds "sekulærkristendom".

Jeg tror Guardini er inne på noe vesentlig. "Guds død" vil på sikt medføre et moralsk vakuum som må fylles med et positivt innhold. Det er noe forfriskende over Nietzsches argumentasjon for at den kristne nestekjærlighet er et uttrykk for en "slavemoral" som bør erstattes av "herremoral". Han er i hvert fall konsekvent! Et fellestrekk for Nietzsche og Hitler er forøvrig beklagelsen over kristendommens jødiske røtter. "Den er den antiariske religionen par exellence" ( Avgudenes ragnarok). De totalitære tenkernes overbevisning om kollektivets forrang foran individet, oppdelingen av menneskeheten i kategorier med ulik verdi og nødvendigheten av å knuse egg for å lage omelett, må vel også kunne sies å være eksempler på å bygge en helt ny moral.

Både Nietzsche, Lenin og Hitler gjorde sine forsøk på å erstatte den religiøst overleverte moral - med begrenset suksess, men med enorme omkostninger. De forsøkte å skape en ny moral som ikke hadde en Gud som forutsetning. Den mest vanlige formen for ateisme idag begrenser seg til å avvise Gud og det overnaturlige, men beholde alt det andre. For å uttrykke det dialektisk: Denne holdning inneholder et indre motsetningsforhold som krever en forløsning. Selv velger jeg å se bort fra problemstillingen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib