Gå til hovedinnhold

Look on my works ye Mighty, and despair!


Nu medens sommeren er i ferd med at feste sitt ildfulde grep om det sentrale Østlandsområdet, er det på tide at opplyse leseren om hvorledes man for tiden stimulerer sine æstetiske og intellektuelle sanser. Man lever jo som kendt ej af brød alene.

De gamle hårdrockerne Paradise Lost er ute med et nytt album med den velklingende tittelen The Plague Within. Selv om den ikke har fått så altfor mange gjennomhøringer ennå i det würmske hjem, er det mye som tyder på at dette er deres beste utgivelse siden Shades of God fra 1992. Musikalsk er de tilbake på gamle trakter i doom/death-land, noe som ikke er så rent lite oppsiktsvekkende for et band som de siste par decenniene ha foretatt en formidabel ørkenvandring med både pinglete indierock og synthpop i oppakningen.
Ettersom radio stort sett bare er crap, hører jeg jo mye på podcast. Nettsiden Amerikansk politikk har startet sin egen Ampolcast, som er vel verdt å få med seg for de som er interessert i politiske forhold i Sambandsstatene, og særlig racet mot presidentvalget i 2016. En annen interessant podcast er Ken Rudin's Political Junkie. De ukentlige episodene er informative og underholdende, med både dybde og glimt i øyet. Rudin henter inn eksperter med bakgrunn fra journalistikk og akademia, i tillegg til de politiske aktørene selv, som drøfter aktuelle og historiske hendelser i verdens største demokrati. Ellers hører man jo fortsatt på tegneseriepodcastene Comic Books Are Burning In Hell og Wait What? Bra begge to. Videre hører man med stor interesse på Melvin Braggs In Our Time fra BBC. Dette vidtfavnende programmet tar opp temaer fra historie, litteratur, religion, filosofi og videnskap. Lærerikt og interessant.
Man har jo også lest litt i det siste. A. James Gregor er en av de store autoritetene på italiensk fascisme, og hans Mussolinis Intellectuals: Fascist Social And Political Thought er dritbra. Gregor har satt seg fore å gjendrive den alminnelige oppfatningen av fascismen som en irrasjonell og intellektuelt hul ideologi uten substans. Her får vi et innblikk i fascismens idehistoriske røtter i syndikalisme, nasjonalisme og filosofen Giovanni Gentiles "aktualisme" og en fascinerende innføring i ideene til de tenkerne som gjorde det fascistiske prosjektet til sitt eget. 

Når det gjelder verbal-visuelle superheltnarrativer, har jeg lest en del Legion of Super-Heroes i det siste, både fra det glade 70-tall og fra Levitz/Giffen-årene på 80-tallet. Dette er sjarmerende superhelttegneserier som slett ikke står tilbake for samtidige rivaler som New Teen Titans og X-Men. Flotte tegninger og underholdende historier.

La meg også få anbefale et par intervjuer med Daniel Clowes. Han er for tiden er aktuell med en tobinds samleutgave av sin eminente serie fra 90-tallet, Eightball. Her og her.

...Jo, og så har jeg fått med meg de fem første episodene av Netflix' TV-serie om Daredevil. Ganske bra, egentlig. 

Således kan man altså få tiden til at gå. Excelsior!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

"Palestinerne burde vært utryddet fra jorden."

Den islamkritiske og proisraelske propagandaorganisasjonen Med Israel For Fred har en aktiv tilstedeværelse på Facebook. På organisasjonens Facebook-side og i gruppen " Nordmenn som støtter Israel " foregår det daglig livlig debatt om aktuelle temaer som opptar norske israelvenner: bibelske profetier om endetiden, muligheten for et renraset stor-Israel, Arbeiderpartiets bånd til nazismen og islam, nyhetsmedienes store antisemittiske/sosialistiske konspirasjon og fremfor alt - hvorvidt det eksisterer palestinere, og om disse menneskene har livets rett.  De fleste har vel etterhvert fått med seg at Facebook-kommentarer regnes som offentlige ytringer, og at dette medfører et redaksjonelt ansvar. Daglig leder Conrad Myrland og hans moderatorer har et svært avslappet forhold til dette. Det skal svært mye til før rasistiske kommentarer blir fjernet. Kanskje ikke så rart egentlig, i og med at organisasjonen ser på det som sin hovedoppgave å forsvare politikken til et