Gå til hovedinnhold

Look on my works ye Mighty, and despair!


Nu medens sommeren er i ferd med at feste sitt ildfulde grep om det sentrale Østlandsområdet, er det på tide at opplyse leseren om hvorledes man for tiden stimulerer sine æstetiske og intellektuelle sanser. Man lever jo som kendt ej af brød alene.

De gamle hårdrockerne Paradise Lost er ute med et nytt album med den velklingende tittelen The Plague Within. Selv om den ikke har fått så altfor mange gjennomhøringer ennå i det würmske hjem, er det mye som tyder på at dette er deres beste utgivelse siden Shades of God fra 1992. Musikalsk er de tilbake på gamle trakter i doom/death-land, noe som ikke er så rent lite oppsiktsvekkende for et band som de siste par decenniene ha foretatt en formidabel ørkenvandring med både pinglete indierock og synthpop i oppakningen.
Ettersom radio stort sett bare er crap, hører jeg jo mye på podcast. Nettsiden Amerikansk politikk har startet sin egen Ampolcast, som er vel verdt å få med seg for de som er interessert i politiske forhold i Sambandsstatene, og særlig racet mot presidentvalget i 2016. En annen interessant podcast er Ken Rudin's Political Junkie. De ukentlige episodene er informative og underholdende, med både dybde og glimt i øyet. Rudin henter inn eksperter med bakgrunn fra journalistikk og akademia, i tillegg til de politiske aktørene selv, som drøfter aktuelle og historiske hendelser i verdens største demokrati. Ellers hører man jo fortsatt på tegneseriepodcastene Comic Books Are Burning In Hell og Wait What? Bra begge to. Videre hører man med stor interesse på Melvin Braggs In Our Time fra BBC. Dette vidtfavnende programmet tar opp temaer fra historie, litteratur, religion, filosofi og videnskap. Lærerikt og interessant.
Man har jo også lest litt i det siste. A. James Gregor er en av de store autoritetene på italiensk fascisme, og hans Mussolinis Intellectuals: Fascist Social And Political Thought er dritbra. Gregor har satt seg fore å gjendrive den alminnelige oppfatningen av fascismen som en irrasjonell og intellektuelt hul ideologi uten substans. Her får vi et innblikk i fascismens idehistoriske røtter i syndikalisme, nasjonalisme og filosofen Giovanni Gentiles "aktualisme" og en fascinerende innføring i ideene til de tenkerne som gjorde det fascistiske prosjektet til sitt eget. 

Når det gjelder verbal-visuelle superheltnarrativer, har jeg lest en del Legion of Super-Heroes i det siste, både fra det glade 70-tall og fra Levitz/Giffen-årene på 80-tallet. Dette er sjarmerende superhelttegneserier som slett ikke står tilbake for samtidige rivaler som New Teen Titans og X-Men. Flotte tegninger og underholdende historier.

La meg også få anbefale et par intervjuer med Daniel Clowes. Han er for tiden er aktuell med en tobinds samleutgave av sin eminente serie fra 90-tallet, Eightball. Her og her.

...Jo, og så har jeg fått med meg de fem første episodene av Netflix' TV-serie om Daredevil. Ganske bra, egentlig. 

Således kan man altså få tiden til at gå. Excelsior!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib