Gå til hovedinnhold

Look on my works ye Mighty, and despair!


Nu medens sommeren er i ferd med at feste sitt ildfulde grep om det sentrale Østlandsområdet, er det på tide at opplyse leseren om hvorledes man for tiden stimulerer sine æstetiske og intellektuelle sanser. Man lever jo som kendt ej af brød alene.

De gamle hårdrockerne Paradise Lost er ute med et nytt album med den velklingende tittelen The Plague Within. Selv om den ikke har fått så altfor mange gjennomhøringer ennå i det würmske hjem, er det mye som tyder på at dette er deres beste utgivelse siden Shades of God fra 1992. Musikalsk er de tilbake på gamle trakter i doom/death-land, noe som ikke er så rent lite oppsiktsvekkende for et band som de siste par decenniene ha foretatt en formidabel ørkenvandring med både pinglete indierock og synthpop i oppakningen.
Ettersom radio stort sett bare er crap, hører jeg jo mye på podcast. Nettsiden Amerikansk politikk har startet sin egen Ampolcast, som er vel verdt å få med seg for de som er interessert i politiske forhold i Sambandsstatene, og særlig racet mot presidentvalget i 2016. En annen interessant podcast er Ken Rudin's Political Junkie. De ukentlige episodene er informative og underholdende, med både dybde og glimt i øyet. Rudin henter inn eksperter med bakgrunn fra journalistikk og akademia, i tillegg til de politiske aktørene selv, som drøfter aktuelle og historiske hendelser i verdens største demokrati. Ellers hører man jo fortsatt på tegneseriepodcastene Comic Books Are Burning In Hell og Wait What? Bra begge to. Videre hører man med stor interesse på Melvin Braggs In Our Time fra BBC. Dette vidtfavnende programmet tar opp temaer fra historie, litteratur, religion, filosofi og videnskap. Lærerikt og interessant.
Man har jo også lest litt i det siste. A. James Gregor er en av de store autoritetene på italiensk fascisme, og hans Mussolinis Intellectuals: Fascist Social And Political Thought er dritbra. Gregor har satt seg fore å gjendrive den alminnelige oppfatningen av fascismen som en irrasjonell og intellektuelt hul ideologi uten substans. Her får vi et innblikk i fascismens idehistoriske røtter i syndikalisme, nasjonalisme og filosofen Giovanni Gentiles "aktualisme" og en fascinerende innføring i ideene til de tenkerne som gjorde det fascistiske prosjektet til sitt eget. 

Når det gjelder verbal-visuelle superheltnarrativer, har jeg lest en del Legion of Super-Heroes i det siste, både fra det glade 70-tall og fra Levitz/Giffen-årene på 80-tallet. Dette er sjarmerende superhelttegneserier som slett ikke står tilbake for samtidige rivaler som New Teen Titans og X-Men. Flotte tegninger og underholdende historier.

La meg også få anbefale et par intervjuer med Daniel Clowes. Han er for tiden er aktuell med en tobinds samleutgave av sin eminente serie fra 90-tallet, Eightball. Her og her.

...Jo, og så har jeg fått med meg de fem første episodene av Netflix' TV-serie om Daredevil. Ganske bra, egentlig. 

Således kan man altså få tiden til at gå. Excelsior!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av