Gå til hovedinnhold

Béla Kun og Den ungarske sovjetrepublikken


I år er det 95 år siden Den ungarske sovjetrepublikken hadde sine tilmålte 133 dager på historiens scene. Republikkens levetid ble kort, men den fikk et slags ekko i etterkrigstidens folkerepublikk.

Sovjetrepublikken ble proklamert 21. mars 1919, etter at President Mihály Károlyi hadde gått av og bedt det sosialdemokratiske partiet om å danne regjering. Sosialdemokratene ønsket å sikre sin maktbase ved å få med det nylig dannede kommunistpartiet (med deres nære bånd til det russiske kommunistpariet og den russiske stat). Her er det viktig å huske på at det ikke nødvendigvis var noen dyp antagonisme mellom kommunister og sosialdemokrater på denne tiden. Det norske arbeiderparti var som kjent tilhengere av bolsjevikrevolusjonen og medlem av Komintern fra 1919 til 1923.

Béla Kun var den sentrale lederskikkelsen i kommunistpartiet. Han hadde bakgrunn som journalist med sosialdemokratiske sympatier og hadde kjempet for Østerrike-Ungarn under første verdenskrig, før han endte opp som krigsfange i Russland i 1917. Der hadde han konvertert til kommunismen og blitt kjent med flere av de ledende bolsjevikene, deriblant Lenin. Under oppholdet i Russland markerte Kun seg på venstrefløyen i kommunistpartiet og kritiserte Lenin for hans pragmatisme. Kun var med på å stifte det ungarske kommunistpartiet i november 1918.

Våren 1919 satt Kun og flere andre ledende kommunister i fengsel i Ungarn. Likevel ble han sett på som så viktig for sosialdemokratene, at han ble invitert til forhandlinger om en felles regjeringsplattform. Kun krevde en sammenslåing av de to partiene samt en rekke radikale anordninger. Han fikk viljen sin, og 21. mars ble Den ungarske sovjetrepublikken proklamert under ledelse av et sammenslått sosialistparti. Béla Kun og hans kommunister hadde gjennomført et kupp i den unge demokratiske republikken.

Béla Kun fikk formelt posten som utenriksminister, men ble i realiteten det nye regimets faktiske leder. Han gikk i gang med å nasjonalisere det meste av privat eiendom og gikk inn for kollektivisering av landbruket (i motsetning til Lenin, som i første omgang nøyde seg med å redistribuere jorden). Den lite gjennomtenkte økonomiske politikken tvang myndighetene til å iverksette tvangsrekvirering av korn fra bøndene for å skaffe mat til den urbane befolkningen i landet. Denne radikale politikken gjorde ham ikke populær, og selv blant hans allierte var det mange som uttrykte misnøye. 

Kuns regime, som opprinnelig hadde surfet på en bølge av nasjonalisme og sosial radikalisme, begge deler reaksjoner på militær-politiske og økonomiske konsekvenser av første verdenskrig, mistet etterhvert den støtte det hadde, både i folket og hos de sosialdemokratiske koalisjonspartnerne. Kuns løsning, som han hadde plukket opp fra sitt russiske forbilde, og som skulle bli et varemerke for så godt som alle marxistiske regimer, var terror. Den røde terroren, utført av kommunistenes paramilitære styrker, gikk utover reelle og antatte fiender av regimet, og mellom fem og seks hundre personer ble tatt av dage i revolusjonstribunaler i løpet av sommeren 1919.

Men sovjetrepublikkens dager var talte. Militære operasjoner for å gjenerobre land fra Tsjekkoslovakia, Romania og Jugoslavia mislyktes, og innenrikspolitikken mistet all sin folkelige støtte. Sovjetrepublikkens ledere flyktet landet, og et høyreorientert regime overtok. Bela Kun kom seg til Russland, der han begynte å arbeide for Komintern

Som en slags skjebnens ironi endte Kun selv opp som offer for rød terror - Stalins terror. Som så mange av Kominterns funksjonærer, særlig de utenlandske, ble han offer for Stalins utrenskninger i 1930-årene. Han ble arrestert av NKVD i 1937 og endte antageligvis sine dager med et velrettet nakkeskudd i sosialismens tjeneste.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...