Gå til hovedinnhold

Eine abstrakte Gestalt des entfremdeten Menschen

Fra et todimensjonalt, hvitt mikrokosmos stirrer de mot deg, de svarte, tilsynelatende arbitrære, men ved nærmere ettersyn høyst meningsbærende, tegnene som er bærere av oldtidens stolteste arv. Symbolene hvormed mennesket tok skrittet ut fra forhistorisk mørke og inn i den tid som forhåpentligvis vil vare ved til tidens ende, og som muliggjør overføring av informasjon ikke bare fra menneske til menneske, men også på tvers av tidsepokene. Vi kaster et blikk på et par bøker som har kommet min vei den siste måneden:

Stalin's Curse: Battling for Communism in War and Cold War av Robert Gellately 
2013

Robert Gellately har tidligere skrevet en meget anbefalelsesverdig bok om Lenin, Stalin og Hitler som herværende blogg allerde har anbefalt. I Stalin's Curse konsentrerer han seg om Josef Stalins bestrebelser for å bygge og utbre sosialismen under og etter annen verdenskrig. Gellately vektlegger at Stalins utenrikspolitikk gjennom hele sin styringstid var ideologisk motivert. Stalin var en overbevist marxist-leninist, men han var ingen fanatiker. Både hans politikk overfor de europeiske kommunistpartiene i 1930- og 40-årene og hans tidvis problematiske forhold til Mao under og etter den kinesiske borgerkrigen, vitner om en pragmatisk anlagt politiker som kjente verdien av forsiktighet i kampen for verdensrevolusjonen.

I henhold til leninistisk teori slik Stalin forstod den, var krigen mot nazi-Tyskland kun et forstadium til den endelige konfrontasjonen som ville gjøre ende på kapitalismen. På samme måte som ikkeangrepspakten med Tyskland 1939-1941 var å regne som en midlertidig allianse inngått av bekvemmelighetshensyn, var alliansen med vestmaktene under krigen et taktisk grep for å kvitte seg med en av fiendene i den kommende konflikten. Stalin så på sine allierte som de facto fiender, og følgelig plasserer Gellately ansvaret for den kalde krigen hos Sovjetunionen. De eksesser som fant sted i Øst-Europa etter krigen - terror, utrenskninger og skueprosesser - var bare videreføringen av den politiske normalitet i Sovjetunionen på 1930-tallet, og Korea-krigen er nok et forsøk på å eksportere revolusjonen med militære midler. Boken bringer ikke på banen noe særlig ny informasjon eller nye innfallsvinkler til stoffet, men den er godt skrevet og kan trygt anbefales til alle som interesserer seg for kommunisme.

Filosofi og vitenskap i middelalderen av Knut Erik Tranøy
1983

Denne boken handler i hovedsak om Augustin og Thomas Aquinas. Disse tenkerne representerer på mange måter startskuddet og høydepunktet for middelalderens filosofi og teologi i Europa. I tillegg får vi også høre om andre tenkere som Anselm av Canterbury og Vilhelm av Ockham. I bakgrunnen lurer hele tiden Platon (og nyplatonistene) og Aristoteles, begge filosofer som hadde en umåtelig innflytelse på epistemologisk og ontologisk tenkning i middelalderen, for ikke å snakke om de heftige stridene om universalier, intellektualisme og voluntarisme. 

Boken er oversiktlig oppbygget, og det er ikke vanskelig å følge med i svingene, selv om det tidvis er ganske vanskelig stoff. Jeg vet ikke om jeg ville anbefalt boken som en innføring, men for den interesserte leser med et minimum av forkunnskaper er den vel verdt å få med seg. Dessuten er den jo bare en flis på godt under 150 sider. Boken finnes tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets hjemmesider.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib