Gå til hovedinnhold

20 år siden Den store leder Kim Il-sungs bortgang


Idag er det 20 år siden Kim Il-sung døde. Den nordkoreanske statslederen var en av de virkelig store sosialistiske lederne i det 20. århundret. Den 33 år gamle Kim ble innsatt av Josef Stalin som leder for kommunistpartiet i det Sovjet-okkuperte Nord-Korea i 1945 og var dermed okkupasjonssonens fremste koreanskfødte leder. Høsten 1948 proklamerte han Den demokratiske folkerepublikken Korea og formaliserte dermed delingen av den koreanske halvøya, hvis sydlige halvdel hadde erklært seg som egen republikk sommeren 1948 under ledelse av Syngman Rhee etter å ha vært okkupert av USA i tre år. 

Men Kim Il-sung ønsket å samle hele Korea under kommunistisk styre. I 1949 og 1950 ba han flere ganger om tillatelse til å gå til angrep på Sør-Korea. I utgangspunktet var Sovjetunionen og Kina skeptiske til en ny krig i Øst-Asia. De kinesiske kommunistene hadde først høsten 1949 klart å sikre seg kontrollen over fastlands-Kina, og USA hadde fortsatt en sterk tilstedeværelse i regionen. Til slutt ga de likevel klarsignal om et angrep, og den 25. juni 1950 angrep Nord-Korea Sør Korea. Sovjetunionen bidro kun indirekte til den nordkoreanske krigsinnsatsen, mens en NATO-styrke (som kom i stand takket være en taktisk bommert fra Sovjets side), dominert av USA bistod Sør-Korea. Krigen endte som kjent med et fortsatt delt Korea, og rivaliseringen mellom de to statene inntok en ny fase der "soft power" - økonomi og propaganda - spilte en viktigere rolle.

De første årene var Nord-Korea en ren satelittstat under sovjetisk hegemoni, men etter Stalins død, og særlig etter bruddet mellom Sovjetunionen og Folkerepublikken Kina fant Kim Il-sung et handlingsrom i splittelsen som gav ham muligheten til å spille de to sosialistiske stormaktene ut mot hverandre.

Koreahalvøya ble åsted for en ideologisk kamp der den sosialistiske kommandoøkonomien i Nord viste seg å være en verdig konkurrent mot det mer markedsorienterte høyreautoritære systemet i Sør, i hvert fall til et stykke ut på 1970-tallet. Begge statene var diktaturer, men mens Kim Il-sungs totalitære regime lukket seg mer og mer inne og i tråd med "Den store leders" nasjonalkommunistiske Juche-ideologi perfeksjonerte sitt eget "demokrati", var det flere politiske kriser i Sør som omsider førte til at landet antok en demokratisk styreform.

Sovjetunionens og den sosialistiske leirs kollaps på slutten av 1980-tallet brakte Den demokratiske folkerepublikken inn i et økonomisk uføre som på 1990-tallet førte til en hungersnød som kostet 2-3 millioner mennesker livet. Selv om mye av ansvaret for denne hungersnøden hviler på Kim Il-sungs skuldre, var det likevel hans sønn og etterfølger Kim Jong-il, "Den kjære leder", som lot den eskalere til groteske dimensjoner. 

Grotesk kan man også kalle den hysteriske "sorgen" folk i Pyongyangs gater utviste da Kim døde. Og grotesk må man også kunne kalle kommunistpartiets beslutning om å opprettholde Kims status som president selv etter hans død. Siden 1994 har Nord-Koreas formelle statsoverhode vært en død mann.

På 1970-tallet gjorde det nordkoreanske propagandamaskineriet en stor innsats for å spre "Den store leders" ideologiske budskap ut til verden. Mange av hans skrifter ble oversatt til vestlige språk, deriblant norsk. Og mange ble betatt. Flere på venstresiden, ikke bare fra NKP, men også SV, begynte å reise på pilgrimsferd til Kim Il-sungs sosialistiske paradis på 1970-tallet. Her ser vi et bilde av tidligere SV-formann Berit Ås sammen med Nord-Koreas "evige president".


 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib