Gå til hovedinnhold

Stalins død


Nå har jeg akkurat lest Fabien Nury og Thierry Robins fabelaktige tegneserie The Death of Stalin (La mort de Staline). Den kommer jeg nesten helt sikkert til å skrive en bloggpost om en av de nærmeste dagene, men her vil jeg presentere nekrologen som stod på trykk på lederplass i Friheten, Norges Kommunistiske Partis dagsavis den 7. mars 1953, dagen da avisen kunngjorde for det norske folk at lederen for den kommunistiske verdensbevegelse hadde gått ut av tiden:


VED STALINS DØD

Stalin er død. Vår tids største statsmann, sovjetfolkets avholdte leder, den internasjonale arbeiderklasses og alle undertrykte og fredselskende menneskers talsmann og inspirator er borte.

Det er et sorgens budskap ikke alene for sovjetfolket, men for alle som kjemper for fred og frihet i verden, for alle som kjemper for et sosialistisk samfunn, hvor det ene menneskes utbytting av det annet er brakt til avslutning og som kan sikre varig fred og framgang for alle.

Stalins bortgang er et dypt og smertelig tap. Gjennom et helt liv har han stått framst i menneskehetens frigjøringskamp. Fra sin tidligste ungdom var han en kjemper i den revolusjonære bevegelse i Russland og var med å reise det bolsjevikiske parti. Gjennom fengsel og forvisning ble han stålsatt i denne kampen, som i marxismen hadde sitt faste og trygge grunnlag som en rettleiing til handling.

Sammen med Lenin organiserte han den seierrike oktoberrevolusjonen, som åpnet et nytt blad i menneskehetens historie. Ved Lenins død ble det Stalins oppgave å stå i spissen for den videre kamp, for å befeste sovjetmakten og virkeliggjøre sosialismen. Det verk som sovjetfolket har skapt under ledelse av Sovjetunionens kommunistiske parti med Stalin i spissen vil for alltid stå som et skille i historien. Det viser veien fram for menneskeheten i alle land og over hele jorden.

Stalins storhet består i hans evne - i likhet med Lenin - til å knytte marxismen - den revolusjonære teori - sammen med med de praktiske oppgaver. Han har videreutviklet den marxistisk-leninistiske teori. Det som har gjort Sovjetunionens kommunistiske parti så sterkt og uovervinnelig er nettopp at det i hele sin virksomhet er leder av Marx-Engels-Lenin-Stalins lære, at dets politikk til enhver tid har bygget på vitenskapen om lovene for samfunnets utvikling. I kampen for det - mot alle forvrengninger og mot opportunister av alle avskygninger - har Stalin spilt en avgjørende rolle. Stalins teoretiske arbeider vil få verdenshistorisk betydning. Han har gjennom disse gitt perspektivene i folkenes kamp over hele jordkloden mot imperialisme, krig og undertrykkelse, for fred, demokrati og sosialisme.

Stalins død betyr tapet av en genial tenker, en varmhjertet menneskevenn, en uforlignelig fører for sitt folk, for den internasjonale arbeiderklasse, for hele menneskeheten og en statsmann som raker høyt over alle aldre i vår tid.

Men hans verk vil leve. Det er millionmassenes bevisste skapende arbeid og kamp som vil føre til kommunismens fullstendige seier. Den fakkel som er tent av Stalin og som belyser veien veien som må følges vil aldri slokne. Lenins og Stalins parti vil leve. Dets grunnlag er klart og sikkert nettopp takket være at Stalin har sveiset det sammen til en enhet i tanke og vilje, teori og handling.

Friheten, 7. mars 1953

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib